Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

11.09.2024 22:20 | Zprávy

Ruskem okupovaný ukrajinský poloostrov Krym by se podle předsedy ukrajinské vlády Denyse Šmyhala mohl v budoucnu stát centrem poválečné obnovy Ukrajiny a proměnit se mimo jiné v oblíbenou evropskou turistickou destinaci. Šmyhal to prohlásil na čtvrtém summitu Krymské platformy a zmínil, že země obnovený Krym hodlá spolu se zbytkem Ukrajiny zahrnout do struktur EU a NATO. „Naše národy si nikdy nebyly blíže,“ ujistila Ukrajince šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že „společně vydržíme a zvítězíme“. Silné prohlášení podpory přišlo též z Turecka. Turecký prezident Erdogan Rusko vyzval, aby Krym Ukrajině navrátilo.

Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhal

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6978 lidí
Krymská platforma si klade za cíl zvednout mezinárodní reakci na probíhající okupaci ukrajinského Krymu a reagovat na rostoucí bezpečnostní hrozby či „zvýšit mezinárodní tlak na Kreml, zabránit dalšímu porušování lidských práv a chránit oběti okupačního režimu a dosáhnout hlavního cíle – deokupace Krymu a jeho mírový návrat k Ukrajině“.

Aktuální čtvrtý summit Krymské platformy předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal okomentoval s připomenutím, že ruská okupace Krymu v roce 2014 narušila bezpečnostní architekturu Evropy a stala se podnětem k eskalaci ruské agrese vůči Ukrajině. 

„Již tehdy začala válka, kterou provázelo kruté porušování lidských práv a první lidské oběti – smrt krymského aktivisty Rešata Ametova, umučeného Rusy, a ukrajinského vojáka Serhije Kokurina. Nerozhodná mezinárodní reakce vyvolala plnohodnotnou ruskou invazi na Ukrajinu, která se stala největším vojenským konfliktem v Evropě od druhé světové války,“ zaznívá při připomínce událostí z roku 2014 a tehdy ještě veskrze chladnou reakci Západu na ruský vpád.

„Dnešní Rusko je režim, který se živí válkou, takže naší jedinou možností je dnes bojovat a zvítězit. Společně,“ uvedl Šmyhal, jenž měl též upozornit na význam „poskytování mezinárodní pomoci Ukrajině pro udržení bezpečnosti ve světě“.

Podle Šmyhala by aktuálně mezinárodní společenství mělo sjednotit své úsilí o realizaci „mírové formule“ a zvýšit ekonomický tlak na Rusko. Mezinárodní podniky ukrajinský předseda vlády vyzval, aby se stáhly z Ruska a ruského agresora též přestaly financovat.

Šmyhal se též vyjádřil, že je přesvědčen, že by se zmrazená ruská aktiva měla stát hlavním zdrojem pro poválečnou obnovu Ukrajiny. „Díky pomoci mezinárodních partnerů, zejména zemí G7, již pomáhají financovat rozpočtový deficit Ukrajiny, zásobovat armádu a obnovovat vše, co Rusko zničilo. Všechna tato aktiva by měla být zkonfiskována, aby byl agresor donucen plně uhradit škody způsobené Ukrajině,“ uvádí platforma dále.

Podle mínění ukrajinského premiéra se Krym může stát centrem poválečné obnovy Ukrajiny a proměnit se v oblíbenou evropskou turistickou destinaci, důležitý dopravní koridor a energetické, zemědělské a technologické centrum Ukrajiny. Obnovený Krym by podle něj měl rovněž spolu se zbytkem Ukrajiny vstoupit do EU a NATO.

Na čtvrtý summit Krymské platformy ve středu do Kyjeva dorazil také předseda českého Senátu Miloš Vystrčil a připomenul, že Ukrajina nesmí ztratit území pod nátlakem stejně jako my při mnichovském diktátu v září 1938.

„V srpnu 2021 jsem na inauguračním summitu platformy řekl, že anexe Krymu nemůže být obdobou našeho mnichovského ‚o nás bez nás‘. Zastupoval jsem tehdy ČR a zdůraznil jsem, že se za Ukrajinu musíme postavit. Vývoj od anexe Krymu nám ukazuje, že pokud je naše podpora nedostatečná, tak se Rusko nezastaví,“ zdůraznil Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Dodal, že musíme mít na paměti, že mírová jednání nemohou probíhat bez účasti Ukrajiny a že výsledky jednání musejí být pro Ukrajinu přijatelné.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve vzkazu do Kyjeva uvedla, že ruská agrese proti Ukrajině trvá již deset let. „Ukrajinci statečně požadovali spravedlnost, demokracii a evropskou budoucnost. Rusko odpovědělo nezákonnou okupací poloostrova,“ připomenula dění na jaře 2014 po prozápadních protestech a svržení vlády Viktora Janukovyče.

Podle Leyenové „je jasné“, že Krym a Sevastopol patří Ukrajině. „Evropská unie se nikdy neunaví podporou územní celistvosti Ukrajiny,“ deklarovala.

Hovořila též o pronásledování krymských Tatarů dnes i v minulosti a zdůraznila, že Evropa stojí při Ukrajině a dokumentuje každý ze zločinů. „Společně zajistíme, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“ slíbila.

„Neboť mír bez spravedlnosti není žádným mírem. My Evropané chceme mír stejně jako Ukrajinci. Ale mír, který bude spravedlivý a trvalý. Skutečný mír je takový, který zajistí, že se válka nebude moci vrátit. Mír, který lidem umožní soustředit se na budoucnost,“ pokračovala. Právě proto je podle šéfky Evropské komise „jádrem našeho úsilí integrace Ukrajiny do Evropské unie“.

„Ukrajina se připojuje k velké rodině, která vám bude vždy krýt záda,“ zaznělo, načež Leyenová Kyjevu sečetla, že z Unie přišlo doposud na podporu více než 118 miliard eur. Díky financování pro Ukrajinu, které má být podle jejích slov zajištěno do roku 2027, „nás čeká ještě mnohem více“.

„Pokusy prezidenta Putina rozdrtit ducha Ukrajiny selhaly. Místo toho je Ukrajina silná. Naše národy si nikdy nebyly blíže. Společně vydržíme a zvítězíme, sjednoceni v našem odhodlání vytvořit svobodnou a demokratickou Ukrajinu,“ vyřkla Leyenová závěrem svého vzkazu a provolala Ukrajině slávu.

Slovy na podporu napadené země nešetřil ani turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V jeho vzkazu do Kyjeva podle agentury Anadolu zaznělo, že Ankara podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny.

„Naše podpora územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny je neochvějná. Navrácení Krymu Ukrajině je požadavkem mezinárodního práva,“ prohlásil Erdogan ve videoposelství.

Turecký prezident poté zdůraznil, že navrácení Krymu Ukrajině je v souladu s mezinárodními právními normami, a hovořil též o ruské perzekuci krymských Tatarů. Právě ruská anexe Krymu podle Erdogana ještě více prohloubila utrpení obyvatel regionu.

Rovněž i on hovořil o míru. „Naším upřímným přáním je, aby válka skončila spravedlivým a trvalým mírem založeným na územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny,“ zdůraznil prezident více než 85milionové země, že Rusko nesmí počítat s odevzdáním ukrajinského území.

Agentura Anadolu připomíná, že krymští etničtí Tataři pokračují v boji za územní celistvost Ukrajiny proti ruské okupaci a Turecko od první chvíle považuje anexi poloostrova za nezákonnou. Erdoganova slova pak zazněla při 80. výročí násilného přemístění statisíců krymských Tatarů, což je událost, kterou Ukrajina označila za genocidu.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo na Krym budou chodit turisté, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDušan Nárožný , 12.09.2024 11:53:30
možná i evropští ale Krym ukrajinský rozhodně nebude. Druhou otázkou je jestli bude vůbec nějaká Ukrajina ?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

18:27 Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

Pojďme před krajskými volbami nahlédnout do statistik o cizincích žijících v Jihomoravském kraji. Os…