Na kom si to vezmou, na Češích? Fiala se chlubil zbraněmi pro Ukrajinu, teď je zle

08.08.2024 13:07 | Monitoring

Česká muniční iniciativa skomírá na úbytě. Česko nedodá slíbené počty munice a bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec se obává, aby vláda Petra Fialy nehodila řešení prekérního problému na daňové poplatníky. „Rád bych věřil, že současná vládní kamarila nehodlá nedostatek financí od zahraničních donátorů ‚iniciativy‘ krýt z peněz, o které okrade české daňové poplatníky,“ napsal Štefec a dodal, že s takovou vidinou by se Ukrajincům na frontě lépe umíralo. „Udržování slepé víry Ukrajinců v připravenost Evropy přispěchat kdykoliv na pomoc přece za to stojí. Určitě se jim bude lépe umírat.“

Na kom si to vezmou, na Češích? Fiala se chlubil zbraněmi pro Ukrajinu, teď je zle
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

Jak to po půl roce vypadá s českou muniční iniciativou pro Ukrajinu? Švýcarský deník napsal o „Pavlových granátech“ obsáhlý text, který popisuje množství problémů, kterým akce čelí. Zcela se rozpadla původní cenová kalkulace, další účastníci neplatí, co slíbili a navíc, když se český prezident se záměrem kupovat granáty po světě pochlubil, začalo je vykupovat i Rusko. 

V únoru přišel prezident Petr Pavel se svou iniciativou Munice pro Ukrajinu, v rámci které měla koalice západních zemí vedená Českem shánět pro ukrajinská bojiště dostatek potřebného vojenského materiálu.

Protože bylo zřejmé, že zúčastněné země samy potřebné množství munice vyrobit nedokážou, počítalo se od počátku s tím, že munice bude současně vykupována, a to po celém světě.

Podle původního slibu, který dal Petr Pavel Ukrajině, mělo být zajištěno 800 tisíc granátů. Další milion přislíbila Evropská unie. Český prezident slíbil, že naše země zároveň zajistí převoz materiálů z prodávajících zemí do ČR a pak na Ukrajinu. O tématu jsme více psali ZDE.

K tématu se neudržel ani bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec. „Před pár měsíci jsem se s velkou dávkou kritické skepse vyjadřoval ke slibům české vlády, podpořeným prezidentem Pavlem, zajistit pro Ukrajinu nejprve osm set tisíc, a postupně až více než jeden milion kusů dělostřelecké munice,“ připomněl Štefec svou skepsi.

Podle Štefce jsme se z polohy největších podporovatelů Ukrajiny dostali mezi země, které nedodržují slovo. „Ačkoliv jsme se od samého počátku konfliktu řadili k nejzuřivějším podporovatelům Kyjeva, patříme nyní mezi země, neschopné plnit halasné sliby, lehkomyslně předhazované kyjevské vládě.“

Budou vládě Petra Fialy zahraničními spojenci slíbené a nedodané peníze chybět? A pokud ano, kde si jejich nedostatek vynahradí? Jaroslav Štefec má obavu, aby se dodatečný výběr peněz nepřehodil na daňové poplatníky. „Rád bych věřil, že současná vládní kamarila nehodlá nedostatek financí od zahraničních donátorů ‚iniciativy‘ krýt z peněz, o které okrade české daňové poplatníky,“ napsal na facebookovém profilu Štefec. Ovšem dodal, že  by se takový dodatečný daňový výběr ztratil ve výdajích Ministerstva obrany.

„Mám ale obavy, že v hektických nákupech Ministerstva obrany, které žongluje ‚ve jménu obrany proti Rusku‘ už ne snad miliardami, ale doslova biliony korun, se těch pár miliard schová,“ poukazuje Štefec na utajené nákupy Ministerstva obrany pod vedením Jany Černochové (ODS).

O tlak na českou vládu by se mohli postarat i jestřábi z vojenského průmyslu. „Své určitě vykoná také tvrdý nátlak ‚obchodníků se smrtí‘, firem, které byly na vyhledávání zdrojů munice pro Ukrajinu, jejich odkupech a dodávkách od počátku zainteresovány (ostatně právě zde je třeba hledat původ ‚české iniciativy‘). Mizející vyhlídky na obří marže nejspíš nakonec ‚udělají svoje‘,“ domnívá se Štefec.

„Ostatně proč ne – ještě stále je koho okrádat a co ‚nákladově optimalizovat‘,“ domnívá se Štefec. Ale pak se zarazil a zkonstatoval, že ne všechno lze optimalizovat. „Tedy s výjimkou Prague Pride, nebo bohatě dotované olympijské výpravy, v níž ČR dosáhla snad nejhoršího ‚úspěchu‘ v historii,“ utrousil cynicky Štefec.

„Udržování slepé víry Ukrajinců v připravenost Evropy přispěchat kdykoliv na pomoc přece za to stojí. Určitě se jim bude lépe umírat,“ dodal na závěr. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je ještě někdo, kdo by tomu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlej , 08.08.2024 13:42:17
prolhanci, zlodějovi, vrahovi a vlastizrádci věřeil jediné slovo? To musí být povedená rodinka - Fijalová, ludolfovo číslo, které kvůli své kariéře připraví o místo otce od rodiny, jejich parchanti, které by si zasloužily, aby následovaly rodiče před popravčí četu. Za vlastizradu jiný trest neuznávám. A zmetci jsou to všichni. A cenzore - nepíši, že bych je tam odvedla, jen píši, co by si zasloužili.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…