Nálada v EU se mění, říká Vondra. Stoupá prý nechuť ke Green Dealu i k migraci

19.10.2024 7:30 | Monitoring

Debata o migraci v rámci Evropské rady se podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) začíná vyvíjet konstruktivnějším směrem. Vondra v pořadu 360° v CNN Prima News kritizoval dlouhodobý tlak médií a právníků na otevřenější přístup k migrantům, který podle něj vedl k neúčinné návratové politice. Změna diskurzu je podle něj vítaná a umožňuje tvrdší opatření, zpřísnění azylových procedur.

Nálada v EU se mění, říká Vondra. Stoupá prý nechuť ke Green Dealu i k migraci
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

„Já si myslím, že atmosféra v Evropě se posouvá, a posouvá se směrem k tomu, revidovat Green Deal. A nyní konečně se posouvá na úrovni Evropské rady i ta debata k migraci,“ řekl europoslanec v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima News.

Vondra zmínil, že témata, která dlouhodobě kritizoval, jako například nedostatečně účinná návratová politika nebo potřeba zabránit příchodu migrantů do Evropy již na jejích hranicích, nyní nacházejí větší podporu. „To, co až donedávna tvořilo menšinu států, tak vlastně na té poslední včerejší Evropské radě to byla většina,“ řekl.

Vysvětlil, že zákonné rámce současné návratové politiky byly tvořeny v dobách, kdy neexistovala taková mobilita a dopravní dostupnost, jakou máme dnes. „Žili jsme v pohádkových érách, kdy nic nehrozilo. Teď lidé v západní Evropě vidí, kam až neřízená nelegální migrace vede, a že to způsobuje skutečně zásadní bezpečnostní problém v ulicích západoevropských měst,“ podotkl Vondra.

Podle něj se demokratické centristické strany v Evropě začaly vážněji zabývat tímto problémem až poté, co extremistické politické strany začaly získávat na popularitě právě díky kritice migrační politiky. „Až když na tom začali získávat politické body extrémnější politické strany, pak teprve demokratický střed v řadě evropských zemí se konečně začal probouzet,“ prohlásil Vondra. A že doufá, že se nyní konečně bude dařit dělat účinnější politiku.

„Jsme v situaci, kdy politici konečně začali dělat politiku pro lidi, a ne pro média,“ zmínil Vondra, že doposud politici v EU jednali pod vlivem médií a právníků, kteří podle něj prosazovali otevřenější přístup k migrantům, „tlačili politiky do toho, aby otvírali migrantům náruč“.

Vondra naznačil, že pokud se politici nezačnou zaměřovat na problémy, které skutečně trápí veřejnost, voliči by mohli začít podporovat jiné, často radikálnější strany, které tyto obavy reflektují. Vítá tedy současný posun směrem k politikám, které podle něj lépe odpovídají zájmům občanů. „Je to vítaný posun,“ dodal.

Na závěrech Evropské rady z 17. října je dle jeho názoru pozitivní, že se nepodařilo dojednat urychlení implementace tzv. migračního paktu. Naopak se diskutovalo o závazcích a úkolech pro Evropskou komisi k okamžité přípravě směrnice, která by zpřísnila návratovou politiku. Azylová procedura by se tak měla odehrávat mimo území Evropské unie. Vondra poukázal na příklad Itálie, kde podle dohody italské premiérky Giorgie Meloniové jsou skupiny nelegálních migrantů přepravovány do Albánie, kde budou čekat na vyřízení svých žádostí o azyl ve speciálních centrech v Albánii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 30 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Od roku 2015, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 19.10.2024 9:24:40
do Evropy nekontrolovaně na pozvání Merkelové proudí ročně tisíce migrantů. Od roku 2015 odborníci i obyčejní lidi říkají, že je to špatně. Od roku 2015 migranti zavraždili desítky Evropanů a napáchali desetitisíce trestných činů. Od roku 2015 všichni co jsou proti této imigraci jsou nazýváni dezoláti, proruští agenty atd. Vondro a my máme být rádi, že EP se z toho poblouznění probouzí???? Jak dlouho bude trvat, než se probudí úplně? Kolik to ještě bude stát životů?? Stejné jako s GD. Vondro zrušte to a obnovte EHS.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Cpeme se, mlaskáme, po nás potopa. Žantovský rozebral, jak vláda „dýchá se společností“

9:02 Cpeme se, mlaskáme, po nás potopa. Žantovský rozebral, jak vláda „dýchá se společností“

TÝDEN V MÉDIÍCH Je opravdu nezbytné, když se snižují důchody, zvyšuje se věk odchodu do důchodu, zvy…