Naprostý volební bordel. Student objevil chybu, která mohla silně ovlivnit české volby

14.04.2019 7:25 | Zprávy

Volby v České republice probíhají pod dohledem okrskových volebních komisí. Ty potom také provádějí sčítání hlasů a výsledky předávají dále. Jenže při sněmovních volbách v roce 2017 se ukázalo, že v jejich činnosti je spousta chyb. Radek Pileček, student oboru Regionální a politická geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, navíc při bádání ke své diplomové práci objevil, že počet chyb se nejspíš pohybuje v desítkách tisíc.

Naprostý volební bordel. Student objevil chybu, která mohla silně ovlivnit české volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Chyby volebních komisí při sčítání zašly tak daleko, že v jednom případě po kontrole volebních lístků byly změněny výsledky a místo Petra Bendla usedl za ODS ve Sněmovně Martin Kupka. Student Radek Pileček zpracovával ve své diplomové práci téma vlivu sousedských vztahů na voličské rozhodování. K tomu analyzoval výsledky v rámci volebních okrsků, ke kterým chodí právě sousedé.

Jako vedlejší produkt svého bádání ovšem zjistil až neuvěřitelné chyby, kterých se volební komise při sčítání hlasů dopouštěly. Některé jsou spíše vtipné, ale jiné mohou zásadně ovlivnit volební výsledky.

Mezi ty vtipné patří kuriozity, při kterých se komisi podařilo vykázat více než 100 procent platných hlasů. Diplomant jen v rámci svého omezeného průzkumu našel pět komisí, kterým se to podařilo, ačkoliv to matematicky není možné. Přesto komise do zápisu například uvedly, že ve 48 obálkách bylo odevzdáno 50 platných lístků (podle zákona přitom samozřejmě může být v jedné obálce pouze jeden lístek; pozn. PL.cz).

Zásadnější chyby ovšem nastávají při počítání preferenčních hlasů. Právě kvůli tomu se nakonec Petr Bendl nestal poslancem za ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartoš vyrazil do protiútoku. „360 milionů chtěli. A teď jim to svěří zase.“ Česko prý piráty potřebuje

15:15 Bartoš vyrazil do protiútoku. „360 milionů chtěli. A teď jim to svěří zase.“ Česko prý piráty potřebuje

Ivan Bartoš, coby odcházející předseda Pirátské strany a také končící ministr pro místní rozvoj a mí…