Nebezpečná mešita v Praze. Proběhlo varování

07.08.2024 12:00 | Monitoring

Federace židovských obcí ve výroční zprávě za rok 2023 varuje, že i v české společnosti narostly antisemitské nálady. Jedním z rizikových míst má být i pražská mešita.

Nebezpečná mešita v Praze. Proběhlo varování
Foto: Vít Hassan
Popisek: V berlínské mešitě

Čeští židé ve výroční zprávě za rok 2023 tvrdí, že pražská mešita představuje rizikové místo. Incidentů s antisemitským pozadím ve srovnání s rokem 2022 přibylo v roce 2023 o 25 procent. Evidováno bylo 57 případů. V letech 2019–2022 FŽO registrovala pouze nižší jednotky incidentů.

Vliv v nárůstu antisemitských kauz měly i události ze října 2023, kdy palestinští teroristé z hnutí Hamás, kteří vtrhli na území Izraele, povraždili 1200 lidí a desítky dalších osob unesli.

Vliv událostí 7. října se vedle sociálních sítí nejvíce projevil v počtu on-line článků a diskusních příspěvků. V období do 7. října bylo evidováno 368 antisemitských článků, tj. 54,2 %, do konce roku pak dalších 311 článků, tj. 45,8 %. Dramatický nárůst počtu článků byl způsoben intenzivní aktivitou dezinformačních platforem. Naopak antisemitské diskusní příspěvky se nejčastěji vyskytovaly u článků v mainstreamových médiích. V období do 7. října bylo evidováno 231 diskusí s antisemitskými komentáři, tj. 47,53 %, do konce roku pak dalších 255 diskusí, tj. 52,47 %,“ upozornila Federace židovských obcí.

Pražská mešita je podle židovské obce nebezpečná, protože tam probíhají kázání na podporu Palestinců v Gaze. Mešita se nachází v pražských Kyjích, poblíž sídliště Černý most.

„Naši trpěliví, stateční a neochvějní lidé v Gaze a okupované Palestině jsou vystaveni do nebe volající agresi, (…) aby byli lidé vyhnáni ze své země, zbaveni svého práva na svou zemi, jsou to příšerné zločiny...“

Jde o úryvek z pátečního kázání Muslimské obce v Praze ze 3. listopadu, které je dostupné na stránkách muslimské obce. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…