Nebojte se požádat o dávku, apeloval na Čechy z rádia Fiala

15.09.2022 18:40

Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál obhajoval konkrétní částky při zastropování cen energií, které jsou podle opozice příliš vysoké. Podle Fialy ale vláda kromě pomoci občanům musí myslet také na stav veřejných financí. Navíc domácnostem, které budou i přes cenový strop dále v problémech, mohou pomoci další opatření jako úsporný tarif nebo příspěvek na bydlení.

Nebojte se požádat o dávku, apeloval na Čechy z rádia Fiala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Fiala i celý jeho kabinet dříve prohlašoval, že zastropování cen energií není řešení a jde jen o populistické návrhy opozice. Po posledním rapidním vývoji cen energií ale prý bylo již potřeba razantně jednat.

„V době, kdy jsem toto říkal, to byla pravda a já si za tím stojím. Tehdy se ceny na burze pohybovaly kolem 200 eur, ale když se dostaly nad tu magickou hranici 1 000 eur, museli jsme okamžitě reagovat. To bylo na konci srpna a ty věci, které jsme připravovali do té doby, by nestačily. Pokud by cena zůstala někde na úrovni jako začátkem srpna, tak by naše opatření jako deštník proti drahotě a úsporný tarif byla dostačující. Poté ale začal selhávat trh, ty ceny dosáhly obrovských výší a bylo potřeba přijít s radikálním řešením, a to jak na české, tak evropské úrovni,“ vysvětloval premiér.

Ten odmítá kritiku, že je cenový strop na 6Kč za kWh u elektřiny a 3 Kč za kWh u plynu příliš vysoký, jak tvrdí opozice. „Ty ceny byly určeny tak, aby pomohly výrazně občanům, krajům, podnikatelům, a zabrání tomu, aby skokově rostly ceny, ale zároveň to bude únosné pro státní rozpočet. My musíme na jedné straně myslet na pomoc občanům, na druhé straně na to, abychom nezpůsobili další zadlužování, a to je ten rozdíl proti populistické politice,“ obhajoval Fiala konkrétní výši cenového stropu a dodal, že některé rodiny díky tomu ušetří ročně až 100 tisíc korun.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
„Ty částky znamenají, že nikdo nebude platit mnohonásobně víc, než byl zvyklý. Na druhou stranu musíme uvést, že nás Putinova agrese a ekonomická válka stojí velké peníze a lidé to bohužel pocítí. To, co připravila česká vláda, je přiměřené a zodpovědné pro Českou republiku. Na té diskusi k cenám se podíleli nejen ministři, ale i zástupci mezinárodních poradenských organizací, výrobci a obchodníci s elektřinou,“ pokračoval premiér, že na tvorbě finálního cenového stropu se podílela široká skupina odborníků.

Pokud by ani tento strop některým domácnostem nestačil, existují podle Fialy další nástroje pomoci, které jeho kabinet připravil. „Pokud někomu zastropování cen a úsporný tarif nebude stačit a dostane se do problémů, je tu příspěvek na bydlení, o který může požádat, a to nejsou malé částky. Rodina může dostat měsíčně až dvacet tisíc korun. Vláda pomůže opravdu každému, kdo se kvůli cenám energií dostane do problémů,“ slíbil Fiala a připomněl, že dnes se vážná situace týká i lidí, kteří nikdy o žádnou sociální dávku nežádali. „Proto znovu opakuji, aby se nebáli o tu dávku zažádat, ta situace je mimořádná,“ apeloval Fiala.

Premiér také odmítá opačné výtky, že je pomoc zbytečně plošná, a cenový strop tak pomůže lidem, kteří to nepotřebují nebo to mohou zneužívat jako například těžaři bitcoinů. „To, co se děje s cenami energií, směřuje všechny k tomu, aby šetřili s energiemi. Už nyní je vidět úspora 20 % oproti loňsku a my budeme jako vláda naléhat na další úspory. Kdo bude šetřit, bude platit méně, je to plošné, což zamezuje zbytečné byrokracii,“ vysvětloval Fiala.

„Je důležité, abychom přemýšleli nad tím, jak ušetřit, ať už se to týká zateplování domů nebo jiných opatření. Jednou z motivací je i tento příklad, a já se proto budu snažit, aby i stát šel lidem v těch úsporách příkladem,“ dodal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…