Nebudeme dělat vaši práci za vás, sdělil soud Okamurovi s Foldynou

26.09.2019 12:43 | Zprávy

Ústavní soud odmítl poslanecký návrh na zrušení dvou loňských cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ), chyběly mu prý pádné argumenty. Pod návrh se podepsalo 27 poslanců SPD, KSČM a také Jaroslav Foldyna zvolený za ČSSD, napsala ČTK.

Nebudeme dělat vaši práci za vás, sdělil soud Okamurovi s Foldynou
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Předseda SPD Tomio Okamura už dříve novinářům řekl, že ceny energií narostly, aniž pro to byl právní důvod, a měly by se vrátit na úroveň roku 2018.

Soud návrh označil za zjevně neopodstatněný. Byl prý na hranici projednatelnosti s ohledem na „absenci takřka jakékoliv argumentace, jež by byť jen teoreticky mohla vést Ústavní soud k závěru o naplnění podmínek pro zrušení cenových rozhodnutí“.

„Není přitom na Ústavním soudu, aby zcela suploval roli navrhovatelů a domýšlel vlastní argumentaci, na jejímž základě by napadené akty podroboval přezkumu,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Stížnost spojená s návrhem jako svůj hlavní cíl zmiňovala „zajištění dostupné a bezpečné energie, zamezení energetické chudoby“. Úřad podle stěžovatelů ve dvou cenových rozhodnutích porušil energetický zákon, podle kterého má zejména chránit oprávněné zájmy zákazníků a spotřebitelů. Kvůli rozhodnutím úřadu podle stížnosti stouply koncové ceny elektrické energie milionům lidí v Česku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Barbora Urbanová byl položen dotaz

americké volby

Fakt si myslíte, že Americké volby budou hodně o tom, jak se ženy v dnešním světě cítí? Nepřeceňujete je až příliš? Copak to, že by se prezidentkou stala žena, změní celý svět? Zlepší třeba postavení žen v islámských zemích nebo že by se tím něco změnilo pro nás ženy tady? Co jako? Já myslím, že jso...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zvykejte si. Brambory i 40 Kč za kilo. V akci za 19. A českých je málo

4:45 Zvykejte si. Brambory i 40 Kč za kilo. V akci za 19. A českých je málo

Už je to tu zas. Ceny brambor šplhají nahoru a ani občasné akce tomu nepomohou. Částka 30 korun za k…