Nejsem žádná komunistka, rozčílil Skopeček dámu od Zelených

10.09.2024 22:30 | Monitoring

Témata bydlení či dopravy ve Středočeském kraji se stala hlavním místem sporů tamních kandidátů na hejtmana během úterní debaty CNN Prima NEWS. Zatímco poslanec a kandidát hnutí ANO Tomáš Helebrant kritizoval současnou hejtmanku Petru Peckovou (STAN) za to, že u vlakových spojů kraj hledí na náklady, a vmetl jí, že kvůli nákladnosti „Karlštejn také nezrušíme“, mezi kandidátem ODS Janem Skopečkem a předsedkyní Zelených Magdalénou Davis bylo horko u plánu Zelených na bydlení. „Se Zelenými se vracíme před rok 1989,“ neudržel se u nich Skopeček.

Nejsem žádná komunistka, rozčílil Skopeček dámu od Zelených
Foto: Repro CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Skopeček a Magdaléna Davis v CNN Prima NEWS

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35194 lidí
Pirátská kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje Lucie Cirkva Chocholová se během na debaty CNN Prima NEWS vyjádřila ke svému plánu na posílení duševního zdraví Středočechů, který má za cíl zabránit jejich vyhoření. „Už to hraničí s nějakou epidemií. Je to problematika, která se dotýká zejména mladých, a z průzkumů víme, že až 40 % z nich hlásí nějaký problém dotýkající se duševního zdraví,“ představila důvod tohoto plánu s tím, že by byl naplňován již na základních a středních školách, kde by byli například studentům zajištěni psychologové.

Předsedkyně Zelených Magdaléna Davis se následně vyjádřila, proč Čechy její zelená agenda příliš netáhne. Lidé se podle ní se zelenou politikou nesžili, jelikož přichází „ze shora“ od Evropské unie namísto od obcí. V krajských volbách podle ní lze zelenou agendu lépe prosazovat.

Současná hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) hovořila o záměru prohlásit Křivoklátsko národním parkem a k odmítavému postoji k tomuto kroku od mnoha obcí. Podle hejtmanky je vyhlášení národního parku pro obce příležitostí a chtěla by v prosazování záměru pokračovat i během příštích let.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a kandidát na středočeského hejtmana z ODS Jan Skopeček řekl, že by se v případě zvolení hejtmanem vzdal své funkce místopředsedy ve Sněmovně.

K dopravě poslanec a kandidát hnutí ANO na hejtmana Tomáš Helebrant zmínil, že „je co zlepšovat“, a kritizoval například náhradu vlakových spojení autobusy z ekonomických důvodů, načež hejtmanka Pecková oponovala, že některé vlakové spoje využívali i jen dva cestující a kraj si spočetl, že by měl menší náklady, i kdyby jim „pořídil auto či je vozil taxíkem“, jelikož docházelo k tomu, že jeden cestující vyšel kraj na 200 tisíc korun. „Když jsme nastoupili, tak veřejná doprava pohltila 40 % rozpočtu Středočeského kraje, kde jsou školy, silnice, zdravotnictví a tak dále,“ zaznělo od současné hejtmanky s tím, že nyní jsou náklady o 10 % nižší.

„Copak se vyplatí muzeum? Nebo Karlštejn? Taky to nezrušíme!“ reagoval poté Helebrant na to, že Pecková zrušení málo využívaných vlakových spojů vysvětlila ekonomickou nákladností.

Pirátská kandidátka Lucie Cirkva Chocholová souhlasila se Skopečkem, že je třeba řešit napojení na Pražský okruh už nyní a nikoliv až v době, kdy bude dokončený. Zmínila, že by byla ráda, aby lidé více využívali veřejnou dopravu, což by chtěla podpořit například stavbou P+R parkovišť. Roli podle ní hraje též kvalita hromadné dopravy.

Davis k dopravě uvedla, že je třeba k ní přistupovat s vizí, a zmínila, že přetížená není jen silniční infrastruktura, ale též železniční síť. Právě železnici považuje kandidátka Zelených za stěžejní do budoucna a třeba bude spolupráce kraje i se státem.

Skopeček kritizoval pražské „budování špuntů“ na příjezdech do města ze Středočeského kraje, kterého se má dopouštět například Praha 6. „Praha nedomýšlí, co tím dělá. Přece do Prahy dojíždí pracovat lékaři do pražských nemocnic, úředníci do pražských institucí, učitelé učit do pražských škol pražské děti… Představa, že uděláme mezi Prahou a Středočeským krajem nějakou hranici nebo že si budeme házet klacky pod nohy, prostě není možná,“ odmítl. Praha a Středočeský kraj by podle něj měly více komunikovat.

U bydlení Davis tvrdila, že byty „jsou investičním nástrojem“, a prosazovala stavbu obecního bydlení. „Výstavba obecních bytů může takový trend (nedostatku bydlení) napravit. Když to necháme jen na developerech, tak určitá část obyvatel na bydlení vůbec nedosáhne,“ řekla.

S tím nesouhlasil Skopeček, jenž jí namítl, že „obce nejsou dobrými developery“. Návrh Zelených, aby se v budoucnu obce a místní samosprávy staraly o větší počet bytů, pak ohodnotil slovy: „To se opravdu se Zelenými vracíme před rok 1989.“

„Pan Skopeček nás dává do jedné tašky společně s komunisty. Já bych ráda připomněla, že například v Rakousku je mnohem vyšší míra nájemního bydlení než vlastnického bydlení,“ ohradila se proti přirovnání následně Davis, načež ji v jejím názoru podpořila i pirátská kandidátka Cirkva Chocholová.

Podle Skopečka však „nájemní bydlení neznamená, že musí být obecní nájemné bydlení“. „Byty dnes poskytují i standardní privátní subjekty,“ řekl směrem k Davis a Cirkvě Chocholové.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tyhle debaty jen ukazují,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 11.09.2024 7:45:47
jak máme prázdné ruce i hlavy. Opilí mocí jste po Listopadu rozkradli a zničili všechno. A teď, kromě dluhů a společnosti, plné nenávisti, nemáte nic. Školství, energetika, doprava, průmysl, bydlení, zdravotnictví a spousta dalších věcí stačilo jen vylepšovat, protože základy byly zdravé. Ovšem vy jste namísto rozumné správy všechno rozkradli, zničili, zlikvidovali. A teď nám předstíráte, že právě ti nejhloupější a nejzmatenější, kteří mají na svědomí onu celkovou devastaci, mají na to, aby zase všechno dali dohromady? Z toho, že za komunistů kdysi vyhořely papírny a nebyl dočasně papír, žijete dodnes, ale že vy sami jste připravili několik těžkých permanentních krizí, které nejsou řešitelné a zavlekli jste i nás na pokraj války, to přehlížíte. Nemáte na to, jakékoli řešenní problémů je v nedohlednu a Čína s Asií si z nás udělá míchaná vajíčka.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Potvrzeno: Už i charita se bojí. Lukáš Pollert škrtnut z Běhu pro hospic kvůli politice

13:44 Potvrzeno: Už i charita se bojí. Lukáš Pollert škrtnut z Běhu pro hospic kvůli politice

Lukáš Pollert chtěl běžet Běh za hospic, charititativní akci pořádanou Oblastní charitou Červený Kos…