Nejtrapnější puč v dějinách? Bolivijský generál v klepetech, Kotrba dodává zajímavosti

27.06.2024 22:30 | Zprávy

Politický analytik Štěpán Kotrba glosuje na sociální síti nezdařený puč v Bolívii a přibližuje, proč pokus o vojenský převrat nakonec opět nevyšel. Akce trvala pouhé tři hodiny a údajný strůjce převratu generál Juan José Zuňiga je zatčen. Kontrolu nad náměstím u prezidentského paláce, kam vkročila část armády s těžkou technikou, převzala policie.

Nejtrapnější puč v dějinách? Bolivijský generál v klepetech, Kotrba dodává zajímavosti
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Štěpán Kotrba v debatě na CNN Prima News

Několik tanků a těžce ozbrojených vojáků zabralo tuto středu na několik hodin náměstí před sídlem bolivijské vlády a srazilo dveře vládního paláce, aby si vynutilo vstup po současném vrchním veliteli armády Juanu José Zúñigovi. Vyhrožovali převzetím budovy. Bolívijští vojáci obklíčili hlavní náměstí a násilně vstoupili do Palacio del Quemado, popisuje Kotrba dnešní pokus o státní převrat v Bolívii, který skončil fiaskem.

Před vládním palácem v La Paz generál Juan José Zuñiga – který pohrozil převzetím sídla – prohlásil, že se snaží obnovit demokracii a osvobodit politické vězně. „Naše děti nemají budoucnost, lidé nemají budoucnost a armádě nechybějí koule, aby zajistila zítřek našich dětí a blaho našich lidí,“ uvedl.

Uprostřed pokusu o převrat změnil prezident Luis Arce vojenské vedení. Věrnost státu přísahal José Wilson Sánchez jako nový vrchní velitel armády. Změnil se i šéf bolívijského letectva a námořnictva. USA „pečlivě sledují“ situaci v Bolívii a nabádají ke „klidu a umírněnosti“. Sánchez nařídil vojákům, kteří jsou rozmístěni na hlavním náměstí v La Paz, aby se vrátili ke svým jednotkám, dodává politický analytik.

Screen: video na sociální síti X

„Úřad generálního prokurátora státu Bolívie oznámil, že zahájí „trestní vyšetřování“ proti nyní odvolanému generálu Juanu José Zúñigovi a všem vojákům, kteří se podíleli na ‚neregulérní‘ mobilizaci těžce ozbrojených vojáků, kteří vstoupili ‚násilně‘ do ústředí bolívijské vlády v La Paz. Zúñiga je zatčen. 36. pokus o státní převrat v Bolívii od její nezávislosti se nezdařil,“ shrnuje Štěpán Kotrba.

Bolívijská vládnoucí strana Hnutí k socialismu (MAS) je hluboce rozdělena mezi prezidenta Luise Arceho a jeho bývalého spojence a nyní zahořklého protivníka, bývalého prezidenta Evu Moralese. Morales, chráněný ústavními reformami, které sám prosazoval, zastával prezidentský úřad v letech 2006 až 2019, kdy byl nucen rezignovat poté, co byl obviněn z volebního podvodu. Na konci prosince 2023 Ústavní soud diskvalifikoval Moralese jako kandidáta na prezidenta pro závod v roce 2025 s argumentem, že neomezené znovuzvolení není „lidským právem“.

 

 

Nicméně Evo Morales současný pokus o státní převrat odsoudil a vyzval k národní mobilizaci na obranu demokracie. I prezident Luis Arce vystoupil v projevu, ve kterém vyzval občany, aby bránili demokracii. Hlavní bolívijský odborový svaz vyzval ke generální stávce na podporu prezidenta Luise Arceho.

Pokud jednou historici budou sepisovat žebříček nejkratších pokusů o puč v historii lidstva, středeční rebelie generála Juana Josého Zúñigy se určitě umístí na předních příčkách. Trvala všeho všudy tři hodiny a jejím hlavním výsledkem je zmatek a otázky, kdo tím co sledoval, komentoval neúspěšný pokus o puč v Bolívii Adám Hájek ze serveru iDNES.cz.

V roce 2016 proběhl podobně neúspěšný pokus o vojenský převrat v Turecku. Byl zahájen tureckou armádou 15. července večer a po několika hodinách skončil porážkou pučistů. Následovala odpověď Erdoganovy administrativy v podobě rozsáhlých represí, při kterých bylo více než 160 000 lidí propuštěno nebo postaveno mimo službu a 50 000 lidí skončilo ve vězení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Čechům nejde fotbal, protože odmítají migranty.“ Perla z EURO 2024

9:15 „Čechům nejde fotbal, protože odmítají migranty.“ Perla z EURO 2024

Když už ne ve fotbale, Česká republika vede v boji proti migraci. Politický komentátor Jiří Pehe zas…