Nevařte tak horké jídlo. Rady chudým v ČT

20.09.2022 14:22 | On-line

Hostem studia ČT24 byla včera výkonná manažerka Institutu prevence a řešení předlužení a spoluzakladatelka platformy Energie bez exekucí Gabriela Vondrušová. Popisovala, co lidé mohou a co by měli v souvislosti s cenami energií udělat. Lidé by si prý měli navýšit a platit víc na zálohách na energie. A také šetřit. „Jak takové ty malé denní kroky, které můžeme dělat všichni, nevařit na tolik vysokou teplotu nebo nesvítit, vypínat spotřebiče, tak samozřejmě i ty složitější, komplexnější přechody, jako jsou přechody na tepelná čerpadla, zateplení, výměna oken, prostě složitější energetické úspory,“ doporučila.

Nevařte tak horké jídlo. Rady chudým v ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Výkonná manažerka Institutu prevence a řešení předlužení a spoluzakladatelka platformy Energie bez exekucí Gabriela Vondrušová

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
„My určitě doporučujeme, aby domácnosti následovaly doporučení svých dodavatelů a zvýšily si zálohy, pokud je to samozřejmě pro ně ještě reálné,“ poradila na ČT24 Vondrušová.

„A aby se všichni zaměřili na ty energetické úspory. Jak takové ty malé denní kroky, které můžeme dělat všichni, nevařit na tolik vysokou teplotu nebo nesvítit, vypínat spotřebiče, tak samozřejmě i ty složitější, komplexnější přechody, jako jsou přechody na tepelná čerpadla, zateplení, výměna oken, prostě složitější energetické úspory,“ doplnila.

U těch, kdo na zaplacení doplatků nebo záloh nemají, tak Vondrušová doporučuje, aby využili státní podporu, zejména příspěvek na bydlení. „Ta výše se pohybuje kolem 4100 korun měsíčně, je to docela výrazná pomoc, kterou by ta domácnost mohla využít,“ popsala spoluzakladatelka platformy. Uvedla, že apelují na stát, aby přístup k tomuto příspěvku zjednodušil. Velmi jednoduchý je proces pro ty, kteří mají bankovní identitu nebo datovou schránku, a podle Vondrušové by stejná logika měla platit i pro elektronický i papírový formulář. Chtějí také, aby se navýšila kapacita a ochota pomoci na úřadech, kam se vydávají například senioři.

Jako další problém vidí Vondrušová psychický blok, často prý ani rodina neví, že se někdo kvůli cenám energií zadlužil. „Myslím, že úřad práce je asi pro kohokoliv z nás takové stigmatizované místo, neradi tam chodíme, natož lidé, kteří tam chodí žádat o finanční pomoc,“ uvedla a dodala, že přispívá i nejistota, zda někdo má či nemá nárok na příspěvek na bydlení. Někteří rodiče pak dle Vondrušové dokonce mohou mít obavu, že když nebudou schopni rodinu zabezpečit, tak přijdou o děti.

Dle jejich výzkumu si 50 % lidí nehlídá spotřebu, nezvyšují si zálohy a při vyúčtování jsou velice překvapeni. U některých dodavatelů nezvýšení záloh může vést až k odpojení. Odpojení energií pak může být přímá linka do exekucí a také je důvodem, proč si lidé půjčují.

Uvedla, že jednají i s dodavateli, např. Pražskou plynárenskou o splátkových kalendářích, ale také aby nabízeli jasné a transparentní informace. „Bavíme se s nimi, aby podali tu pomocnou ruku, například nějaký sociální tarif bez kompenzace státu nebo nějaký fond solidarity, kdy pokud já budu mít přeplatek, tak já to můžu poslat rodině, která na tom tak dobře není,“ zmínila Vondrušová.

Ukázka z pořadu:

Kromě Vondrušové je svými radami proslulá i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která doporučuje svetr. „Díky kterému můžeme snížit nejen výdaje na topení, ale i omezit zdroje, kterými Putin financuje svou válku. Energetickou krizi sám nevyřeší, ale pomůže v ní,“ tvrdí.

Ve videu na konci srpna Pekarová ubezpečovala, že „nikdo nebude mrznout“, zejména ne malé děti a senioři, jak „lživě tvrdí opozice“. „Svetr by neměl být vnímaný jenom jako ochrana před zimou, ale i jako symbol boje proti Putinovi. Symbol, že když se každý, kdo může, trochu uskrovníme, tak mu budeme méně financovat. Protože on z těch peněz, které od nás utrží, tu válku financuje. A každý jeden stupeň dolů znamená šest procent úspory. To už je dost,“ prohlásila s tím, že hodlá snížit teplotu doma i ve Sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …