Nic nepožadujte, pořád se omlouvejte. Z Estonska radí Rusům, kteří mají rádi Západ. Přišly i výhrůžky

22.11.2022 18:22 | Ze sítí

Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves vzkázal ruským liberálům, kteří žehrají na nedostatečnou podporu Západu, aby zapomněli na nějaký „Marshallův plán“ pro Rusko. „Tomu se říká vydírání nebo šikana,“ tvrdí Ilves a vyzývá, aby ruská opozice raději hlasitě vyjádřila lítost nad ruskými zločiny.

Nic nepožadujte, pořád se omlouvejte. Z Estonska radí Rusům, kteří mají rádi Západ. Přišly i výhrůžky
Foto: Twitter
Popisek: Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci

Ilves na Twitteru v sérii příspěvků radí ruským liberálům, aby si nejprve sypali popel na hlavu místo výmluv, že nemají s Putinovou agresí nic společného. Jsou totiž prý součástí ruských dějin, mají ruskou náturu, a proto nemají po Západu „nic požadovat“.

„Několik PR rad pro ruské liberály. Za prvé přestaňte být tak zahledění do sebe. Nemluvte o ‚Marshallově plánu‘ pro Rusko, když ti, kteří by ho zaplatili, denně čtou zprávy o nových zvěrstvech na Ukrajině. Nevyhrožujte nám hrozivými scénáři, co se s námi stane, když vám finančně nepomůžeme. Tomu se říká vydírání. Nikdo nemá rád, když ho někdo vydírá,“ vzkazuje ruské opozici.

Místo toho by prý liberální Rusové měli projevit lítost nad ruskými zločiny. „‚To jsme nebyli my‘ nefunguje. Odsuzujte válku proti Ukrajině. Vždy a kdykoli, když něco napíšete nebo řeknete,“ tvrdí Ilves a má na mysli i ruské dějiny.

„Odsuzujte staletí násilí, imperialismu a kolonizace sousedů Ruska a prohlašte, že chápete, že tato historie ukládá zvláštní povinnost jakémukoli budoucímu Rusku. Dokola prohlašujte, dokud tomu sami nezačnete věřit, že Rusko nemá žádné zvláštní nároky jako země. Že vaše kultura, jakkoli byla kdysi skvělá, vás neomlouvá ani vám nedává žádnou zvláštní pravomoc,“ apeluje na ruskou opozici, aby konečně opustila myšlenku Ruska jako velmoci.

Podle bývalého estonského prezidenta také neplatí liberály omílaná teorie, že Versailleská smlouva po první světové válce, ve které Německo prohrálo, umožnila Hitlerův vzestup. „Nevytahujte důkladně zdiskreditovanou středoškolskou dějepisnou teorii, že Versailleská smlouva vedla k Hitlerovi. To byl jen německý PR trik. Její autor, sám Keynes, později litoval, že ji obhajoval,“ reaguje Ilves na nářky Rusů, že jim západní sankce znemožní patřit v budoucnu do civilizovaného světa.

„Pochopte, že vaše cesta k přijetí do rodiny civilizovaných národů, které jsou brány vážně, bude dlouhá a kamenitá. Bude neustále kontrolována a nejpečlivěji sledována právě těmi, které jste nejvíce utlačovali,“ píše Ilves a znovu se vrací ke steskům, že si ruští liberálové zaslouží západní pomoc.

„Uvědomte si, že na světě je řada zemí větších než Rusko, které se nikdy nedopustily tak strašlivých zločinů, jaké spáchali Rusové na svých sousedech. Zaslouží si více pozornosti i pomoci než vy,“ dodává Ilves s tím, že musejí Rusové také opustit zakořeněnou myšlenku, že v minulosti „trpěli více než kdokoli jiný“.

„Co děláte nebo jste dělali vy sami sobě, je vaše věc. Co jste udělali všem ostatním, počínaje Japonci přes všechny vaše hranice až po Finsko, je naše věc. A ať se vám to líbí, nebo ne,“ má jasno Ilves.

Rusové si prý také musejí uvědomit, že než započne jakákoliv ekonomická západní pomoc ve stylu Marshallova plánu, musí být zcela obnovena poválečná Ukrajina. „Budete se muset na tomto úsilí podílet, aniž byste do toho mohli mluvit a budete se muset aktivně podílet na zadržení a předání všech vašich tisíců válečných zločinců, od těch nejnižších až po ty nejvyšší. A to za plné účasti ukrajinských vyšetřovatelů a policie. Na vaší půdě a při prohledávání vašich záznamů,“ píše rezolutně Ilves.

„Všechny výše uvedené podmínky budou muset být splněny, pokud chcete ‚Marshallův plán‘. Je čas postavit se čelem k tvrdým faktům a odpovědnosti, protože my, kteří budeme muset platit za jakýkoli ‚plán‘, odpovědnost chápeme. Pokud se vám to nelíbí, vždy je tu konkurenční poválečná politika USA, kterou vetoval FDR, známá jako Morgenthauův plán. Najděte si ji,“ vzkazuje na závěr s odkazem na kontroverzní plán, podle kterého se mělo poválečné Německo v roce 1945 přeměnit na agrární stát, tak aby již nikdy nemohla z jeho území vzejít žádná válka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…