Nové vyhlášení nouzového stavu? Je zde možnost. Hejtmané vyzývají vládu

12.02.2021 15:25 | Zprávy

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pátek uvedl, že pokud by hejtmani požádali o nové vyhlášení nouzového stavu, vláda by jim zřejmě vyhověla. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) hlasem hejtmanů oznámil, že tak učiní, jelikož cítí, že je to jejich povinností, informuje server iROZHLAS.cz.

Nové vyhlášení nouzového stavu? Je zde možnost. Hejtmané vyzývají vládu
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

„Hejtmani mají právo podle krizového zákona požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu a vláda na to musí reagovat. Pokud to udělají, tak by vláda vyhověla,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček v rozhovoru pro Radiožurnál.

Hejtmani mohou pro kraj vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje udržet alespoň část opatření. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) ale nesupluje nouzový stav.

„Samozřejmě jsme připraveni, že v okamžiku, kdy bude nezbytně nutné řídit a koordinovat všechny tyto organizace, tak budeme muset vyhlásit stav nebezpečí,“ řekl Českému rozhlasu hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Dikce zákona je jasná: Pokud nebezpečí je většího než menšího rozsahu, tak naší povinností je požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu,“ dodal.

  • Celý text ZDE

Pokud nouzový stav v neděli skončí, znamená to, že se otevřou obchody a služby, pravděpodobně i galerie, muzea, wellness centra, fitness centra, sportoviště a tak dále. Zbytek opatření s nějakými komplikacemi by podle Hamáčka bylo možné udržet i nadále. 

Vondrák řekl, že očkování a další věci běží, takže kraj v daný okamžik v podstatě nemá co řešit. „My nemůžeme rozhodovat o uzavírání obchodů a služeb, to není v kompetenci kraje ani ve stavu nebezpečí,“ řekl hejtman.

Protiepidemická opatření by musela vyhlašovat krajská hygienická stanice. Nouzový stav, jenž v České republice platí od října, skončí v neděli, jeho prodloužení Sněmovna neschválila.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…