Obava z Británie: Ukrajinci možná pustili na Kursk všechno a nenechali si rezervu

15.08.2024 8:11 | Zprávy

V Kurské oblasti pokračuje ukrajinská bojová operace. A na obranu Ruské federace se mají postavit branci z jarního odvodu z Moskvy, Leningradu, Kaliningradu, Sverdlovska, Murmanska a Samarské oblasti, což se ani trochu nelíbí jak rodinám těchto mladých chlapců, tak lidskoprávním aktivistům. Jenže ani Velká Británie prý nemá mnoho důvodů k radosti. Jedna zpráva by prý mohla Brity přímo vyděsit.

Obava z Británie: Ukrajinci možná pustili na Kursk všechno a nenechali si rezervu
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Válka na Ukrajině trvá již více než 900 dní. Podle ruských proválečných blogerů ukrajinské síly nadále částečně postupují v ruské Kurské oblasti. Ale čím blíž Kursku se nacházejí, tím je odpor Rusů tvrdší, protože do zóny bojů přicházejí nové ruské posily. S odvoláním na další zdroje o tom informuje washingtonský Institut pro studium války (ISW).

„Ruské ministerstvo obrany (MO) a další ruské zdroje tvrdily, že ruské síly odrazily ukrajinské útoky u Skrylevky, Levšinky, Semenovky a Aleksejevského (vše severovýchodně od Koreneva, … což je 27 km od mezinárodní hranice). … Ruský opoziční portál Mobilization News 14. srpna informoval, že ruské síly pošlou brance třídy jarního odvodu z Moskvy, z Leningradské oblasti, Kaliningradské oblasti, Sverdlovské oblasti, Murmanské oblasti a Samarské oblasti na pomoc ruským silám bojujícím v Kurské oblasti, čímž vyvolaly odpor aktivistů za lidská práva a příbuzných, kteří protestují proti použití branců v aktivním boji. Ruské opoziční výstupy informovaly 14. srpna, že ruské síly nutí brance, kteří přežili první chvíle ukrajinské invaze do Kurské oblasti, aby podepsali smlouvy s ruským MO o návratu na frontu v Kurské oblasti,“ napsal institut.

ISW informuje

Avšak analytik Tyler Weaver přišel s varovným prohlášením a informací, která měla až do morku kostí vyděsit Velkou Británii.

„Ukrajinci možná do Kurska ve skutečnosti pustili ‚všechno‘ a ponechali si malou nebo žádnou strategickou rezervu. Tyto tanky byly vyškrábány ze dna bazénu rezerv po jejich chabém bojovém vystoupení v loňském roce v kombinaci s britským zděšením nad tím, že je viděli vyhořet,“ napsal Weaver. A přidal fotku zničených britských moderních tanků Challenger 2.

Tyler Weaver informuje

Tyler Weaver informuje

Tyler Weaver informuje

Ukrajinské síly vedle toho provedly v noci z 13. na 14. srpna velkou sérii bezpilotních útoků na ruské letecké základny v Rusku a poškodily několik letišť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval 14. srpna ukrajinské bezpečnostní službě (SBU), hlavnímu ředitelství vojenského zpravodajství (GUR) a ukrajinské armádě za nálety dronů na blíže nespecifikované ruské letecké základny.

Ukrajinci ale trvají na tom, že operace v Kursku pokračuje dobře. Agentura Reuters upozornila, že podle ruské strany z pohraniční zóny se již evakuovalo asi 200 000 lidí. Úřadující gubernátor Kurské oblasti ve středu na sociální síti Telegram uvedl, že obyvatelé pohraniční osady Gluškovo dostali příkaz k evakuaci.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uvedla, že Kyjev otevře humanitární koridory pro evakuaci civilistů směrem k Rusku i na Ukrajinu.

Agentura Reuters upozornila na problém související s útokem v Kursku.

„Ofenziva by mohla oslabit ukrajinské síly více exponované na jiných částech fronty, kde Rusko pomalu přidává k 18 % ukrajinského území, které nyní kontroluje,“ upozornila agentura Reuters.

Rusové navíc tvrdí, že Západ nese spoluzodpovědnost za ukrajinský útok v Kurské oblasti, což hrozí další eskalací konfliktu. „Samozřejmě jsou do toho zapojeni,“ řekla agentuře Reuters poslankyně Maria Butinaová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jedno je jisté,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 15.08.2024 10:51:46
Nakonec dostanou ukronáckové i s tím prašivým výběrem z NATO co zaslouží !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…