Obrat v Německu? Lídr CDU: Ukrajina nemůže porazit Rusko. Demokracii nevyvezeme

29.09.2024 20:30 | Monitoring

„Ukrajina nikdy nemůže porazit Rusko, to nikdy ani nebylo cílem. Pro mě vítězství Ukrajiny znamená, že musí získat zpět suverenitu nad svým vlastním územím,“ uvedl předseda opoziční Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) a kandidát strany na příštího kancléře země Friedrich Merz pro deník Bild s tím, že k tomu, aby Rusko vidělo pokračování války vojenskou silou jako zbytečné „máme ještě daleko“. Odmítl též, že bychom se měli snažit po světě „exportovat demokracii“. Dle něj ji všichni na světě nechtějí.

Obrat v Německu? Lídr CDU: Ukrajina nemůže porazit Rusko. Demokracii nevyvezeme
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda německé CDU, Friedrich Merz

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

3%
89%
hlasovalo: 5519 lidí
Merz, jenž si stanovil za cíl získat zpět kancléřský post pro německou křesťansko-demokratickou koalici CDU/CSU, v rozhovoru pro Bild k zahraniční politice zmínil, že bychom měli přijmout, že „ne všichni na světě chtějí naši demokracii a naše tržní hospodářství“.

„A to byla možná chyba v 90. letech a v roce 2000, dokonce i po 11. září, že jsme věřili, že můžeme exportovat demokracii. Ne, nemůžeme,“ pronesl.

Ke konfliktu na Ukrajině podotkl, že je bilance po dvou a půl letech války „hrozná a velmi střízlivá“, avšak už nejde vzít čas zpět. „Řekl jsem to nedávno v Bundestagu. Jednali jsme příliš pozdě a udělali jsme příliš málo,“ kritizoval aktuální velmi zdrženlivou německou politiku podpory pro napadenou zemi.

Vítězství Ukrajiny si dle něj nelze představovat tak, že Kyjev porazí Rusko. „Ukrajina nikdy nemůže porazit Rusko, to nikdy ani nebylo cílem. Pro mě vítězství Ukrajiny znamená, že musí získat zpět suverenitu nad svým vlastním územím. A Rusko musí přestat na tuto zemi útočit. Musíme udělat vše pro to, aby Rusko vidělo pokračování války vojenskou silou jako zbytečné. A k tomu máme ještě daleko,“ zaznělo od německého politika.

Merz v souvislosti se zahraniční politikou zmínil též Izrael a podotkl, že sdílí pohled bývalého izraelského ministra obrany Binjamina Gance na kroky aktuálního premiéra Benjamina Netanjahua.

S Netanjahuem se za posledních 15 měsíců šéf CDU setkal dle svých slov dvakrát v Tel Avivu a měl mu sdělit, že by si měl dávat pozor na ztrátu podpory od svých nejdůležitějších přátel. „Izrael musí být vždy zemí, za kterou máme zvláštní odpovědnost, a to i ze strany Německa, a musíme být vždy připraveni této zemi pomáhat, což neznamená, že přijímáme vše, co vláda dělá, bez kritiky,“ okomentoval náhled Německa na kroky Netanjahuovy vlády.

Nedá se podle něj hovořit o tom, že by aktuálně v Německu explodovala nenávist vůči židům jen v souvislosti s aktuálním děním na Blízkém východě. Ve skutečnosti jsme si „zřejmě neuvědomili, že je v takové míře latentní už dlouho“.

„Myslím, že jsme se dívali jinam, že jsme to neviděli. Musíme těm, kteří to zde praktikují, vyslat velmi jasný signál, že to neakceptujeme. Že nepřijímáme hesla ‚od řeky k moři‘ a další výroky, které zpochybňují existenci Izraele,“ zdůraznil.

Problém s kriminalitou již dle předsedy CDU zašel tak daleko, že mnozí nerespektují ani německé soudy. „Jsem velmi šokován, když vidím, co se někdy děje v německých soudních síních: Například neuznávání a nerespektování soudu,“ pokračoval s dodatkem, že je zřejmě potřeba diskutovat též o hranici věku trestní odpovědnosti.

„Vůbec nerozumím tomu, že se bavíme o volebním právu v 16 letech, ale věk trestní odpovědnosti mladých lidí je mezi 18 a 21 lety,“ netají se politik, že nerozumí, proč se v Německu snižuje volební věk, ale trestní zodpovědnost nikoliv.

A odmítl, že by si dokázal v případě skládání vlády představit jít do koalice se Zelenými. Ti dle Merze selhávají zejména na poli hospodářské politiky, na níž je podle jeho zhodnocení nejhorší „ten neustálý paternalismus a šikana a přístup, kdy se lidem říká, jakými auty smějí jezdit a která topení si musí pořídit“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…