V souvislosti s uvolňováním restrikcí se podle Prymuly vede obsáhlá diskuse o zavedení takzvaného covid pasu. Ten by obsahoval informace, zda byl člověk proti covidu očkován, zda jej prodělal či je testován. Na tomto základě by podle něj lidé mohli chodit do některých zařízení.
Podmiňovat možnost využít leteckou dopravu, jít na hromadnou akci nebo do nějakého podniku jen tím, že je člověk očkovaný, není však podle Prymuly korektní. Pokud se někdo nenechá očkovat, protože mu to například zdravotní stav nedovoluje, měl by mít možnost prokázat se negativním testem, myslí si.
V gastronomických provozech, kde se lidé stravují formou švédského stolu, je podle epidemiologa Prymuly riziko na stupni osm z devíti. V běžných restauracích, kde jsou lidé obsluhováni u stolu, je riziko v devítistupňové škále na sedmičce.
Například Izrael o zavedení covid pasu podle Prymuly uvažuje v řádu jednotek týdnů, Evropa se přiklání k termínu v polovině roku.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab