Odchod Fialy je kravina a vy jste opilá, řádila pravá ruka premiéra

26.09.2024 9:10 | Zprávy

Nejznámější český odpůrce Andreje Babiše, Jaroslav Kmenta, byl označen Fialovým rádcem Františkem Cerhou za dezinformátora. Důvodem jsou informace o Fialově předání moci a jeho instalaci do „bruselské trafiky“ namísto Josefa Síkely. Na Fialu prý tlačí nejvlivnější miliardáři v zemi. Řeč přišla i na ministry Blažka a Stanjuru, a nebylo to hezké. Nervy ale ruply i zmíněnému Fialovu tajemníkovi. „Kravina,“ sdělil k tomu – a kdo s ním nesouhlasí, je podle něj pod vlivem omamných látek. Vydělala by „výživná“ kniha o ODS více než ty o Babišovi?

Odchod Fialy je kravina a vy jste opilá, řádila pravá ruka premiéra
Foto: Repro X @Cerha
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho poradce František Cerha

Na úplný úvod je třeba objasnit, kdo je vůbec František Cerha a co ho s premiérem Petrem Fialou (ODS) pojí.

Cerha patří do nejužšího týmu českého premiéra a zároveň se řadí k jeho nejbližším lidem. Jednak obsadil pozici Fialova tajemníka, ale pravdou je, že vedle zpracovávání podkladů pro různá jednání působí i jako jeho poradce. Jeden z nejbližších. Obvykle je na různých akcích totiž vidět v těsné premiérově blízkosti a v rozhovoru s ním.

Je také znám jako aktivní uživatel sociálních sítí, kde vystupuje nezřídka velmi útočně a ostře.

Server Aktuálně.cz před časem popsal Cerhovu cestu k Fialovi a k jeho myšlenkám. Ta začala již v roce 1997, kdy Cerha v antikvariátu narazil na dnes již zaniklý konzervativně-liberální časopis Revue Proglas, kde Fiala působil s publicistou Františkem Mikšem. 

„Jejich texty výrazně ovlivnily mé intelektuální směřování. Srozumitelně popisovaly to, k čemu jsem vždy přirozeně tíhnul, tedy k podpoře svobody, demokracie a liberálně konzervativního smýšlení,“ uvedl k tomu sám Cerha.

Oficiálně je Cerha tajemníkem premiéra, nicméně jeho role je velmi důležitá i při odrážení různých útoků na premiéra a tvoří jakýsi Fialův štít, který ho chrání. Podle informací Aktuálně.cz je Cerhova práce značně různorodá, od zpracování mnoha dokumentů přes debaty nad nejrůznějšími tématy až po poskytování konkrétních rad.

Vraťme se ale k textu novináře Jaroslava Kmenty, který zveřejnil na sociální síti X pod názvem KMENTÁŘ a ve kterém naznačuje, že má ze zdrojů uvnitř ODS informace, podle kterých by koncem roku mohl Petr Fiala odejít z postu premiéra a šéfa ODS.

Psali jsme ZDE.

Podle Kmenty by Fiala předal moc jinému spolustraníkovi, který by se pokusil o zázrak v příštích sněmovních volbách, a sám Fiala by dostal „trafiku“ v Bruselu. Možná post eurokomisaře místo Jozefa Síkely.

„Že by ho v čele ODS vystřídal Martin Kuba, je přání zejména části ‚klausovského křídla‘ ODS. Fiala chce (pokud by na to došlo) prosadit někoho jiného, nechce vrátit stranu ke kmotrovským kořenům,“ píše dále Kmenta, známý odpůrce bývalého premiéra Andreje Babiše.

A dále se zabývá odvoláním Ivana Bartoše (Piráti) z místa ministra a místopředsedy vlády pro digitalizaci. Podle něj jde o součást plánu na velkou změnu, protože bez utnutí spolupráce s pololevicovými Piráty by ODS nemohla nastartovat předvolební renesanci.

„Petr Fiala prý ještě není přesvědčen o naplnění tohoto plánu. Ale je do něj tlačen částí ODS,“ píše dál Kmenta a odvolává se na zdroj Info.Report, který ale po rozkliknutí odkazu neexistuje.

Kmenta nicméně následně situaci analyzoval a podle něj dávají zmíněné informace logiku. Na snížení preferencí se podepsal i premiér Fiala, který nezvládá „prodat“ na veřejnosti úspěchy a nemá ostré lokty zpacifikovat potížisty ve vládě, uvádí Kmenta s tím, že normální premiér by už dávno kromě Bartoše vyhodil z vlády, a zmínil problémového ministra spravedlnosti Pavla Blažka. „A o ministru financí Zbyňku Stanjurovi ani nemluvě. Ten se snad ani ministrem financí stát neměl,“ dodává novinář.

Podle něj plyne ze současné vládní krize ještě jeden závěr, a ten zní, že tlak na přeformátování současné politiky vedou i zcela evidentní a nejvlivnější miliardáři v zemi. A to mimo jiné i přes svá média. „Jako by chtěli dát najevo, že s Babišovým ANO jim nakonec bude líp. Bůh s námi. Babišovi to opravdu všechno hraje do karet,“ zakončil známý „babišobijec“ svoje veřejné úvahy.

Ty se ale setkaly s poměrně ostrým nesouhlasem výše zmíněného Fialova blízkého rádce Cerhy.

„Nechce se mi to včerejší dezinfo od Jaroslava Kmenty dál šířit. Jen jsem teda chtěl napsat, že to je úplná kravina,“ napsal Cerha.

„Nepochopil jsem ten zdroj Info Report,“ napsal mu poté jeden z diskutérů, jenž se vyhranil proti použití neexistujícího zdroje, a Cerha poté označil Kmentův text za dezinformaci. „Já myslím, že k tomu dezinfu moc primárních zdrojů není… skoro bych řekl, že není žádnej. Kromě ‚jedna pani povídala‘,“ je si Fialův člověk jistý tím, že novinář Kmenta si „informace“ prostě vymyslel.

Svoji pověst člověka, který nejde pro ostřejší konfrontaci daleko, pak Cerha potvrdil i u dalšího příspěvku, který se pod jeho vyjádřením na síti X objevil.

Nutno říci, že si servítky nebrala ani jeho autorka, která označila ODS velmi nelichotivým příměrem. „Stará dobrá ODS, banda zmrdů,“ napsala a následně připojila osobní vzkaz pro Cerhu. „Ahoj Ferko, jak se daří?“

Odpovědí od poradce a tajemníka Petra Fialy jí byla invektiva ohledně alkoholu a tišících prostředků. „Koukám, že dneska už je upito… nebo ráno nebyl prášek na uklidnění?“

Dodejme ještě, že v diskusi pod Cerhovým příspěvkem se objevila i informace odkazující na díla zmíněného „dezinformátora“ Kmenty, a to v souvislosti s doporučením, že pokud by se v příštím díle věnoval ODS, slušně by vydělal, neboť by to bylo výživné čtení.

„Obecnější poznámka – před několika dny jsem mu dával tip, aby po knihách o Zemanovi a Babišovi napsal knihu, možná i několik knih o ODS a že by na tom i slušně vydělal. Bylo by to výživné čtení,“ napsal diskutér. Tentokrát se příspěvek obešel bez reakce premiérova poradce a tajemníka.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Rezignace

Proč jste tak najednou změnil názor a rezignoval na funkci předsedy? A máte typ na vašeho nástupce? Za mě nikdo jako vy ve straně není a už vůbec ne nikdo, kdo by stranu dokázal dovést k lepšímu výsledku.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 89 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak může vyhodit Blažka, když ho Blažej dosadil na šéfa ODS., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefr.havala , 26.09.2024 9:39:01
A stále ho drží za k…. a řídí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …