Oprava po Bartošovi bude trvat minimálně rok, avizoval Kulhánek

07.10.2024 22:05 | Monitoring

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a budoucí ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) se v pondělí sešli se zástupci profesních svazů, aby projednali digitalizaci stavebního řízení. Diskuse odhalila řadu právních problémů, které současný systém trápí, a Kulhánek upozornil na potřebu legislativních změn. Kulhánek bude zítra, 8. října 2024, prezidentem Petrem Pavlem jmenován do funkce ministra pro místní rozvoj.

Oprava po Bartošovi bude trvat minimálně rok, avizoval Kulhánek
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

„Všichni nám znovu popsali řadu závažných právních problémů, kterými současné systémy trpí. Znamená to, že bez změny legislativy to prostě nepůjde,“ cituje Kupku server TN.cz.

Petr Kulhánek pak upozornil, že přechodné období digitalizace stavebního řízení potrvá nejméně dvanáct měsíců. Zdůraznil, že během tohoto období budou úřady nadále využívat stávající digitální nástroje, přičemž bude zachováno podání žádostí pouze v elektronické podobě. „Návrat do stavu, který byl před 1. červencem, nezahrnuje návrat k papírové podobě podávání žádostí, bude zachováno podání jen v elektronické podobě,“ řekl Kulhánek.

Během přechodného období budou podle slov Kulhánka využívat úřady dosud známé digitální nástroje. Zásadní podle jeho slov je co nejrychlejší zprůchodnění původního systému, ačkoliv je to krokem zpět. „Je to dočasné řešení. Vláda pak 16. října na svém jednání stanoví, co bude po přechodném řešení. To ale nebude trvat méně než dvanáct měsíců,“ dodal budoucí ministr místního rozvoje.

Prezident republiky Petr Pavel by měl Kulhánka jmenovat do funkce zítra 8. října 2024 v 9.00 na Pražském hradě. Dále prezident jmenuje ministrem průmyslu Lukáše Vlčka, také ze STAN.

Kulhánek je od roku 2020 hejtmanem Karlovarského kraje a v letech 2010 až 2018 byl primátorem města Karlovy Vary. Po absolvování střední průmyslové školy elektrotechnické vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde získal titul inženýra.

Do vyšší politiky vstoupil v roce 2012, kdy byl zvolen zastupitelem Karlovarského kraje jako člen hnutí Karlovarská občanská alternativa (KOA) na kandidátce TOP 09 a Starostů. V roce 2016 obhájil svůj mandát jako lídr společné kandidátky KOA, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

V roce 2013 se neúspěšně ucházel o poslanecký mandát v Karlovarském kraji za TOP 09 a STAN. O rok později vedl kandidátku KOA v komunálních volbách, kde vyhrál, a byl znovu zvolen primátorem Karlových Varů. V roce 2014 byl zvolen předsedou Sdružení lázeňských míst ČR a stal se místopředsedou Svazu měst a obcí pro evropské záležitosti.

V roce 2017 se stal lídrem kandidátky STAN v krajských volbách, avšak opět neuspěl. V komunálních volbách v roce 2018 obhájil post zastupitele, ale primátorkou se stala kandidátka ANO. Kulhánek se také neúspěšně ucházel o místo v Evropském parlamentu v roce 2019.

V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem kandidátky KOA a obhájil mandát krajského zastupitele. Dne 14. prosince 2020 byl zvolen hejtmanem Karlovarského kraje. V roce 2022 neuspěl ve volbách do Senátu, ale obhájil post zastupitele Karlových Varů v komunálních volbách.

V říjnu 2023 byl zvolen lídrem kandidátní listiny hnutí STAN pro krajské volby v roce 2024 a v říjnu 2024 se stal místopředsedou KOA a byl též nominován na pozici ministra pro místní rozvoj ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…