Padlo na Václaváku: Na zálohy za plyn padne 60 procent mého důchodu. A elektřina...

17.09.2022 16:44

Na demonstraci na Václavském náměstí pořádané Komunistickou stranou Čech a Moravy vystoupil také ekonomický expert Jiří Janák. Popsal, kde se z jeho pohledu stala v české politice zásadní chyba.

Padlo na Václaváku: Na zálohy za plyn padne 60 procent mého důchodu. A elektřina...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

O slovo se přihlásil také ekonomický expert Jiří Janák.

Těsně před jeho vystoupením zaznělo varování, že v řadách účastníků jsou také provokatéři, a zazněla žádost, aby se nikdo z účastníků nenechal vyprovokovat.

„Já jsem žil v různých zemích v zahraničí. To, co se tady děje, to neexistuje nikde jinde. Žil jsem třeba několik let v Austrálii, což je hodně pravicová země, ta energetická struktura, vodovodní struktura je v rukou státu,“ nechal se slyšet Janák.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
„Tady byla základní chyba, že vláda v roce 2006 rozhodla, že my dodáme naši elektřinu, kterou my vyrobíme za 60 haléřů, dodáme na jakousi lipskou burzu, kde si ji nakoupí spekulanti a burziáni a ti nám ji budou prodávat za dvacetinásobek ceny,“ zlobil se Janák.

Nakonec popsal, že Čechy, Moravany a Slezany čekají těžké časy.

„Řeknu ještě pár slov k plynu. Přišlo mi minulý týden vyúčtování a oznámení, že se mi zálohy zvednou na čtyřnásobek. Padne na to 60 procent mého důchodu. A to ještě uvidíme, co mi přijde za elektřinu,“ konstatoval Hanák, který má obavy, že řada lidí si nebude moct dovolit platit účty za energie a budou nuceni prodávat své domy pod cenou.

Poté varoval, že vláda sice sehnala zkapalněný plyn v Nizozemsku, ale už se zdráhá říct, za kolik tento plyn bude. Kvůli vysokým cenám energií totiž podle něj hrozí, že řada podniků zkrachuje a řada lidí přijde o práci.

„Hanba této vládě, která je diletantská, která je neodborná a která je vůči obyvatelům bezohledná,“ uzavřel své vystoupení Janák.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…