Pekarová představila Dominika Haška. „Nastal můj čas. Chci být u toho, když se tvoří zákony,“ řekl

21.08.2024 20:02 | Monitoring

V den výročí invaze do ČR z roku 1968 TOP 09 symbolicky představila pět kandidátů do letošních senátních voleb. Dle šéfky TOP 09 je důležité, „aby za svobodu a demokracii každá generace za ně sváděla svůj zápas. Jde nám o samotný charakter státu,“ zdůraznila Markéta Pekarová Adamová. Pro stranu podle ní bude v senátních volbách skvělým výsledkem, pokud se jí podaří počet stávajících senátorů nejen obhájit, ale i navýšit. V horní parlamentní komoře je aktuálně šest senátorů zvolených za TOP 09.

Pekarová představila Dominika Haška. „Nastal můj čas. Chci být u toho, když se tvoří zákony,“ řekl
Foto: X
Popisek: TOP 09 přdstavila pět kandidátů do Senátu

Představení kandidátů si TOP 09 podle Pekarové Adamové symbolicky vybrala na dnešní den výročí srpnové okupace 1968. „Datum, kdy se tu scházíme, má určitou symboliku i v tom, co si 21. srpna každoročně připomínáme. Toto datum nám vždy umožní reflektovat, jak důležitá je svoboda, demokracie a že je nezbytně důležité, aby každá generace za ně sváděla svůj zápas,“ řekla na úvod předsedkyně TOP 09.

A že jedním ze způsobů, jak za demokracii bojovat, je být aktivním občanem, který se nezdráhá vstoupit do politiky či v ní aktivně působit. „Já má velkou radost, že z pětice dva z pětice kandidátů se už v politice angažují, jsou stávajícími senátory, další tři jsou občansky aktivní lidé, kterým není naše země lhostejná,“ vyjádřila se Pekarová Adamová.

Obhajovat mandát za barvy TOP 09 bude senátor Pavel Fischer v Praze 12, v Opavě bude obhajovat senátor Herbert Pavera. Dále budou o senátorské křeslo usilovat: pedagog Jan Korda v Praze 8, bývalý hokejový brankář Dominik Hašek v Benešově a dokumentarista Břetislav Rychlík v Brně.

K Haškovi předsedkyně Pekarová Adamová mj. poznamenala: „Dominik Hašek je nejenom hokejová legenda, ale také člověk, který jasnými názory vyjadřuje názory k současnému dění, zejména k tomu, co se děje nedaleko od nás na Ukrajině.“

Všech pět kandidátů navrhuje TOP 09, kandidují ale s podporou dalších stran. Jak Pekarová Adamová uvedla, TOP 09 podporuje dalších 11 kandidátů a kandidátek, kteří do Senátu kandidují na návrh jiných stran, například ODS, KDU-ČSL či STAN.

„V dnešním zápase o demokracii je důležité si uvědomit, že nám jde o samotný charakter státu. Stačí méně informovaný pohled na to, co se děje u našich východních sousedů, abychom viděli, jak křehká svoboda a demokracie je,“ pokračovala Pekarová Adamová. „Vidíme, co je možné napáchat za poměrně krátkou dobu. A já se domnívám, že právě horní komora parlamentu není nadarmo pojistkou všech záruk, které máme k demokracii dané naší Ústavou.“ A že věří, že voliči, kteří přijdou k senátním volbám, si tuto hodnotu velmi dobře uvědomují a že podpoří právě kandidáty za TOP 09.

Zmínila, jaká jsou očekávání TOP 09 ohledně výsledků senátních voleb. „Zásadní pro mě je udržet Senát jako je dnes, nejenom pojistkou demokracie, ale také s jasně demokratickou většinou, kde takové obskurní hlasy jsou velmi marginální. Pro TOP 09 bude skvělým výsledkem, když nejenom obhájíme stávající pozice v Senátu, ale když i počet senátorů navýšíme,“ dodal Pekarová Adamová.

Slova se pak ujal Dominik Hašek: „Cítím, že nyní nastal můj čas. Velmi mi záleží na tom, co se kolem mě děje, a na osudech našich lidí. Proto chci být u toho, když se tvoří a schvalují nové zákony a když se rozhoduje o budoucnost naší země,“ řekl Hašek, dlouhodobě kritizující Rusko za invazi na Ukrajinu i účast ruských sportovců na mezinárodních sportovních soutěžích.

„I nyní, přesně jako na ledě, budu pracovat pro tým. Mým týmem bude Benešovsko a Praha-východ a nároďákem je Česká republika,“ použil bývalý brankář Hašek sportovní terminologii. V Senátu se chce zabývat bezpečností ČR a jejích občanů. Dále sociálními programy, především pro děti a rodiny s dětmi, které to nejvíce potřebují. „Jsem přesvědčen, že investice do zdraví, sportu a vzdělání našich dětí je nejlepší investicí do budoucnosti naší společnosti,“ sdělil Hašek důvody, proč kandiduje do Senátu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je sestava !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan Brych , 22.08.2024 9:15:14
Dr.Chocholoušek kdyby viděl tu bůůůůů sestavu na té fotce, tak by se asi nestačil divit !!!

|  8 |  1

Další články z rubriky

Libor Vondráček: Gregorovo obvinění je cynická politická lež

17:08 Libor Vondráček: Gregorovo obvinění je cynická politická lež

Předseda Svobodných Libor Vondráček se ohradil proti nedávným výrokům Matěje Gregora, které zazněly …