Peníze ulité v Panamě: Noviny vylovily další česká jména

06.04.2016 7:32 | Zprávy

V celosvětové kauze Panama Papers se objevují i Češi. Podle zjištění Lidových novin měli být najímáni na špinavou práci. Jde o bankéře blízké uhlobaronům a politickým podnikatelům.

Peníze ulité v Panamě: Noviny vylovily další česká jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Lidové noviny zmiňují v této souvislosti Zuzanu Herichovou, Janu Lütken či Petra Malivánka. Nechybí ani jména podnikatelky Ireny Braxatorové, manažerky Vanessy Payetové či jednatelky Brendy Patricie Cocksedgeové. 

Role jednotlivých osob se v kauze, jež se objevila v souvislosti s uniklými daty panamské právní firmy Mossack Fonseca, která pro své klienty z celého světa vytváří offshorové struktury, liší. Společné je pouze to, že se objevují v obchodních případech a firmách blízkých tuzemským politickým podnikatelům a finančníkům. „Jiné jsou zase příbuzní privátních bankéřů, kteří se podíleli na významných privatizacích státních podniků,“ uvádí Lidové noviny.

Jana Lütken byla zmiňována například v souvislosti s případem Oleo Chemical kolem lobbisty Ivo Rittiga. Nyní žije ve Švýcarsku, kde má dokonalý přehled o fungování švýcarského finančnictví. Spolupráci se společností Mossack Fonseca však odmítá. Její jméno se objevilo ve dvou e-mailech pracovníků kanceláře. 

Jméno Vanessy Payetové je zmiňováno častěji. Payetová byla jednatelkou panamské offshorové firmy uhlobarona Luboše Měkoty. A s touto firmou souvisí i jméno Ireny Braxatorové. 

Jména Cocksedgeové, Herichové či Malivánka se objevují pro změnu v souvislosti se společností Braxton Invest. „Linky na tyto osoby lze najít v případě desítek až stovek firem. Mimo jiné jde o firmu CN Invest finančníka Daniela Křetínského, jež vlastní podíl ve vydavatelství Mladá fronta podnikatele Františka Savova,“ konstatují Lidové noviny. Křetínský však popírá, že by někoho z výše uvedených lidí znal. „Nemůžeme zcela vyloučit, že některý z dodavatelů služeb administrace od nich čerpal nějakou službu (např. službu založení společnosti), ale nemáme o tom konkrétní informace,“ napsal k tomu mluvčí Křetínského Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…