V posledních dnech se v Česku rozbujela diskuse o tom, zdali je v dnešní době přínosnější platit kartou či hotovostí a zaznívá, jaká možná rizika by mohla nastat, pokud by již nešlo v obchodech zaplatit hotovostí. Nejde přitom jen o samotnou otázku bezpečnosti a diskrétnosti, která je meritem existence fyzických peněz, ale o mnohem komplexnější problematiku, která přináší mnohé záludnosti pro podnikatele, zvyklé dosud jen na hotovost.
Otázka placení kartou se totiž neomezuje jen na nižší odměnu obsluhy ve formě spropitného od spokojených zákazníků – z toho důvodu, že se „dýška“ při placení kartou obsluze poníží či nejsou žádná, neboť ji mnozí lidé v pohostinství a službách raději při placení kartou kvůli komplikovanosti ani vůbec nepřijímají. Podniky musejí kvůli nárůstu bezhotovostních transakcí začínat řešit i jiné dopady placení kartou. A mnohé z nich mohou posléze dolehnout i na zákazníky.
Co se totiž s nárůstem bezhotovostních transakcí stává důležitou praxí při počítání marží je to, že obchodníci musejí za každou takovouto transakci, na rozdíl od těch hotovostních, hradit poplatek. A ne jeden.
Když v restauraci za jídlo zaplatíte 100 korun, restauratér již tuto částku jen vloží do kasy, a pokud nepřekročí určité limitace vkládání peněz v bance na účet, dorazí mu na něj již tato částka celá. U placení kartou sice nemusí do banky, ze zaplacené stokoruny kartou, však danému majiteli restaurace celá tato částka nepřijde.
Ze zaplacené stovky kartou si odkrojí svůj podíl hned několik stran a část si uzme karetní asociace, jakýmiž jsou nejčastěji u nás Visa či MasterCard; část si odebere vydavatel karty, což je nejčastěji banka, od níž jste kartu obdrželi; část provozovatelé terminálů, platebních bran a zúčtovací centrum a v neposlední řadě také zúčtovací banka, u níž má účet sám obchodník. Jednotlivě jde o velmi malé podíly platby, dohromady už však mohou být znát.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas