Pnutí u Pirátů. Už i Pekarová připustila, že to není úplně v pohodě

23.10.2021 16:38 | On-line

Pirátům koalice se Starosty v letošních volbách kvůli kroužkování výrazně uškodila, aspoň co se počtu poslaneckých mandátů týká. Pnutí, které mezi oběma politickými subjekty nyní panuje, podle pravděpodobné budoucí předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) zasahuje i do jednání o nové vládě. V rozhovoru pro Novinky připouští, že vládnutí bude složité. Promluvila o možné deaktivaci článku 66 Ústavy o zbavení prezidenta pravomoci.

Pnutí u Pirátů. Už i Pekarová připustila, že to není úplně v pohodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Koalice Spolu (ODS,TOP 09 a KDU-ČSL) a koalice Pirátů a STAN se dohodly, že chtějí utvořit vládu, která bude čítat až pět stran. Z vlád, jež vedla ODS, kromě jedné, žádná nedotáhla čtyřleté období do konce.

Nebojí se Pekarová Adamová, že je potká podobný osud? „Složité to samozřejmě bude. Zejména z toho hlediska, že přebíráme zemi v opravdu katastrofálním stavu a máme před sebou mnoho obtížných úkolů,“ zmiňuje pandemii covidu, nepřipravenost na předsednictví EU, krizi bydlení, energetickou krize či obří zadlužení.

Původní zdroj ZDE

„Lakonicky řečeno, máme prázdnou státní kasu, rozbujelý covid a celou řadu dalších věcí. Proto bude vládnutí složité. Jinak si ale myslím, že vzhledem k tomu, že už před volbami jsme utvořili dvě koalice, které našly jasné programové průniky a byly schopné spolupráce, tak jsme prokázali, že se umíme dohodnout, dospět ke kompromisu – a o nich politika je,“ řekla Pekarová Adamová.

Na otázku, zda budou Piráti se svou naštvanou členskou základnou kvůli volebnímu propadu nejslabším článkem v koalici, uvedla: „To je otázka na ně, jak se s tím vyrovnají. Pnutí, které je v Pirátské straně a které je pochopitelné, nás netěší, protože se projevuje už teď při jednání o vládě,“ připouští znepokojeně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlovy narozeniny: Rakušan, Nerudová, Fiala, všichni vzpomínají. Hlavně na to, proti komu se vymezoval

12:00 Havlovy narozeniny: Rakušan, Nerudová, Fiala, všichni vzpomínají. Hlavně na to, proti komu se vymezoval

Václav Havel, poslední československý a první český prezident republiky, by dnes oslavil 88. narozen…