Podařilo se nám výrazně posílit energetickou bezpečnost, věří Síkela. Popíše detaily

19.07.2022 6:30

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a generální ředitel polostátní energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš se dnes vyjádří k terminálům na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku.

Podařilo se nám výrazně posílit energetickou bezpečnost, věří Síkela. Popíše detaily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Stát v terminálech získal prostřednictvím ČEZ pronajatou kapacitu. Zajištěná kapacita v LNG terminálech má až o třetinu snížit závislost na ruském plynu. Česko dováží veškerý plyn z Ruska.

Nizozemský velvyslanec v ČR Daan Huisinga 7. července uvedl, že Česká republika získala kapacitu na tři miliardy metrů krychlových plynu. O tom, že stát získal kapacitu v LNG terminálech v Nizozemsku, informoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v polovině června. Kapacitu stát získal v soutěži prostřednictvím společnosti ČEZ.

„Podařilo se nám výrazně posílit energetickou bezpečnost. Ve spolupráci se skupinou ČEZ jsme získali část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku. Tento krok nám pomůže zajistit dostatek plynu pro naše občany i firmy a snížit energetickou závislost na Rusku," napsal v červnu Síkela.

Deník N tehdy uvedl, že LNG terminály budou od podzimu kotvit u nizozemského pobřeží. Podle serveru si nizozemská státní společnost Gasunie koncem dubna od belgické loďařské skupiny Exmar pronajala plovoucí terminál na pět let, který zakotví v přístavu Eemshaven na severu země. Terminál má být schopný zpracovat čtyři miliardy metrů krychlových zemního plynu za rok a Nizozemci ho uvedou do provozu letos na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…