Podnikatelé jsou z Babiše zklamáni, tvrdí Vladimír Dlouhý. V podstatě prý kopíruje program ČSSD

04.07.2019 10:02 | Zprávy

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý není nijak zvlášť nadšený z koaliční vlády ANO a ČSSD. O premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že příliš ustupuje sociálním demokratům. Chápe však také, proč má Babiš tak velkou podporu, jakou má, a co by měli udělat politici, kteří chtějí Babiše v politickém klání porazit.

Podnikatelé jsou z Babiše zklamáni, tvrdí Vladimír Dlouhý. V podstatě prý kopíruje program ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny prohlásil, že stávající premiér Andrej Babiš ((ANO) se chová už mnohem víc jako politik než jako podnikatel. A pokud podnikatelé věřili, že jim bude rozumět a pomůže jim, dnes mohou být zklamaní. Kupříkladu spuštění třetí a čtvrté vlny EET a další byrokracie podnikatelům nepomáhá.

Zatímco první jednobarevná vláda byla prý k podnikatelům ještě relativně vstřícná, druhá koaliční vláda už zdaleka tak vstřícná není. „Platí také, že Babiš se stal více politikem než podnikatelem. Respektive svoje podnikatelské zvyklosti přenáší do politiky pouze v rozhodovací rovině,“ uvedl Dlouhý. 

„Nechci vyjmenovávat jen známé věci jako zvyšování minimální mzdy, zrušení karenční doby a vysoké odvodové zatížení práce. V posledních 12 měsících se zvláště na malé a střední podnikatele kromě již existujících problémů, jako je nedostatek lidí na trhu práce či přetrvávající byrokracie, valí další zátěž včetně nové vlny EET. Tu sice v obecné rovině podporujeme, ale u malých podnikatelů by lepším řešením byla paušální daň,“ pokračoval nemilosrdně.

Sečteno a podtrženo, Dlouhému se zdá, že Babiš v podstatě plní program sociální demokracie. Podnikatelé to prý respektují a s vládou komunikují, ale nadšeni nijak zvlášť nejsou. Část podnikatelů a vysokoškoláků Babišovi fandí i dnes, protože i přes různé výhrady věří, že na rozdíl od svých politických předchůdců se snaží posunout Česko kupředu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…