Podporovat Ukrajinu, dokud se Rusko nevyčerpá. Zní ze severu

02.07.2024 8:31 | Zprávy

Pokud si někdo myslí, že jestliže se Ukrajina a Rusko nějakou dokážou shodnout na nové hranici na východě Ukrajiny, bude mír, tak se podle vojenského analytika na Royal Danish Defence College Anderse Pucka Nielsena šeredně plete. Nielsen má za to, že je důležitá jiná otázka. Co skončí dřív: Ruská agrese proti Ukrajině, nebo Putinův režim? A tak válka pokračuje dál a dál teče krev.

Podporovat Ukrajinu, dokud se Rusko nevyčerpá. Zní ze severu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Vojenský analytik na Royal Danish Defence College Anders Puck Nielsen k ruskému vpádu na Ukrajinu poznamenal, že Rusko záměrně zkresluje skutečnost, že exministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Gerasimov jsou pohnáni před mezinárodní trestní soud v Haagu za páchání válečných zločinů. Podle analytika, který se vyjádřil v podcastu pro server Kyiv Post poznamenal, že současný ruský režim své obviněné do Haagu nepošle. Aby ukázal, za jak bezvýznamný tento soud považuje.

Podle Nielsena to také ukazuje, že v ruském vpádu na Ukrajinu šlo o víc než jen o zábor území sousedního svobodného státu.

„Ve válce jde o mnohem víc, než jen o území na východní Ukrajině, jde skutečně o něco většího a jde o budoucí světový řád, ve kterém chceme žít. Jde tedy o to ukázat, že tento soud je k ničemu, že nefunguje, a ponížit ICC a prostřednictvím toho zpochybnit myšlenku světového řádu založeného na pravidlech,“ poznamenal Nielsen. „Jde jen o to, že se zde hodně hraje a skutečně to ukazuje, jak hluboký je hodnotový význam také mezi západním světonázorem a ruským světonázorem. … Jde tedy o to ukázat, že tento soud je k ničemu, že nefunguje, a ponížit ICC a prostřednictvím toho zpochybnit myšlenku světového řádu založeného na pravidlech,“ dodal analytik s tím, že Rusko chce tato pravidla změnit.

A proto prý taky mír hned tak nebude.

„Máme tendenci předpokládat, že pokud se dokážou dohodnout, kde by měla být hranice na východní Ukrajině, pak můžeme mít mír. A to absolutně neplatí. Cíle Ruska s válkou jsou mnohem větší. Stále mají ambice redefinovat světový řád, aby se skutečně posunuli směrem k systému, kde jsou to velmoci, kdo tvoří pravidla. A to také znamená, že jsme ve skutečnosti, myslím, docela daleko od uzavření jakékoli trvalé mírové dohody,“ varoval Nielsen.

Je přesvědčen, že právě z tohoto důvodu neuspěje se svým mírovým plánem ani Donald Trump, stane-li se prezidentem USA. Když se na to podíváme touto ruskou optikou snažící se měnit zavedená světová pravidla, pak je podle Nielsena jasné, že je v zájmu Západu podporovat Ukrajinu a čekat, než se Rusko vyčerpá. „Myslím si, že z čistě vojenského hlediska je ve skutečnosti v zájmu Ukrajiny válku protáhnout a prodloužit, ale samozřejmě že to závisí na pokračující západní podpoře,“ uvedl Nielsen s tím, že Rusko se vyčerpá dřív než Západ, takže z dlouhodobého hlediska je čas spíše na straně Ukrajiny.

Nielsen nepochybuje o tom, že konečným cílem Ruska je už od února 2022 vládnout na Ukrajině tak, jak vládnou i Bělorusku. Udělat z ní vazalský stát. Z celé Ukrajiny. Nikoli jen z východní části země. Přitom způsob, jakým Vladimir Putin vede samotné Rusko, není podle Nielsena dlouhodobě udržitelné a nabízí se podle něj otázka, co skončí dřív. Jestli válka proti Ukrajině, nebo Putinův režim.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) v této souvislosti upozornil, že Rusko se 1. července poprvé od dubna 2023 ujalo svého měsíčního rotujícího předsednictví v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) a pravděpodobně tuto pozici využije k prosazování svého pohledu na fungování světa.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude předsedat rozpravám Rady bezpečnosti OSN 16. a 17. července. ISW během ruského předsednictví v dubnu 2023 vyhodnotil, že Rusko využilo svého předsednictví v Radě bezpečnosti OSN k dalšímu vyprávění o žádoucím vlivu Ruska v mezinárodním systému. Navíc je podle institutu zřejmé, že Rusko využívá své právo veta v Radě bezpečnosti OSN jako základ pro projekci moci.

Není bez zajímavosti, že ministerstvo pro sjednocení Jižní Koreje 1. července oznámilo, že severokorejský státní televizní kanál Korean Central TV přešel na vysílání prostřednictvím ruských satelitů namísto čínských satelitů.

A mezitím boje na Ukrajině stále pokračují. „Ukrajinské síly nedávno postupovaly u Kreminny a ruské síly nedávno postupovaly u Avdijivky,“ napsal ISW.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny oznámil, že za poslední den se počet bojových střetů zvýšil na 161. „17krát nepřítel zaútočil na naše pozice v kupjanském směru. Obránci úspěšně odrazili útok u osad Sinkivka, Stepova Novoselivka, Pishchane a Stelmakhivka. U Sinkivky pokračují tři potyčky. Ve směru na Kramatorsk zastavily ukrajinské jednotky pět nepřátelských útoků v okresech Nový a Kliščijivka,“ uvedl generální štáb, z jehož vyjádření citoval server Ukrajinská pravda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 126 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To se nedá číst..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 02.07.2024 8:48:57
Nielsen asi snědl něco zkaženého a teď má vidiny... Každý, kdo se pustí do světové politické geografie a skončí u svržení Putina, je prosťáček. Všichni by měli děkovat osudu, že RF je vedena Putinem a nikoli nějakým pološíleným válečníkem, kterých je i v Rusku dost. To už by z Ukrajiny a možná z celé Evropy bylo jedno oraniště.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zlodějna a zatajování na festivalu ve Varech. Řeší se na vládní úrovni

9:17 Zlodějna a zatajování na festivalu ve Varech. Řeší se na vládní úrovni

Ostrá koaliční roztržka kvůli platbě kartou? Smrdí to zatajováním tržeb, obul se vládní poslanec do …