Policie zasahuje, primátor zadržen. Vládní politici se radují

06.08.2024 14:32 | Monitoring

Policie od úterního rána zasahuje na několika místech v republice kvůli podezření z manipulací s veřejnými zakázkami. Mezi desítkou zadržených by měl být i primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO). Šéf ANO Andrej Babiš už vzkázal, že pokud bude Hrabáč obviněn, hnutí se s ním „rázně vypořádá“. Hrabáč je přitom lídrem kandidátky hnutí ANO v Ústeckém kraji pro podzimní krajské volby.

Policie zasahuje, primátor zadržen. Vládní politici se radují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Náměstkyně ústeckého krajského státního zastupitelství Kateřina Doušová potvrdila, že policie zasahovala mimo jiné na radnici v Chomutově. Podle informací serveru Novinky.cz policie zasahovala od úterního rána ve čtyřech krajích – Ústeckém, Karlovarském, Středočeském a Moravskoslezském. Podle některých informací policie prověřuje podezření z korupce při veřejných zakázkách a také daňové prohřešky.

Zadrženo mělo být více než deset lidí, oficiální informace o počtu a jménech zadržených a případných obviněních zatím nebyly zveřejněny. Doušová ale ke jménům zadržených prozradila, že primátor Chomutova Marek Hrabáč „by měl být mezi nimi i on“.

To se zdá být pravděpodobné i proto, že policie podle mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Magdaleny Fraňkové zapečetila také Hrabáčovu kancelář v budově Krajského úřadu. Na tomto úřadě se podle všeho policie vydala právě jen do kanceláře krajského radního Hrabáče. „Nic dalšího se tu v tuto chvíli neděje,“ dodala mluvčí.

Zásah policie potvrdil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). „Je zapečetěná kancelář pana Hrabáče, asi ji budou s největší pravděpodobností prohledávat,“ uvedl podle serveru Irozhlas.cz. Policejní auto navíc stojí i před Hrabáčovým domem.

Chomutovský opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM) prohlásil, že podle jeho informací „primátor je na nějakém vysvětlení“. Už ráno informoval Hrabáčův náměstek Milan Petrilák (ANO), že policie je na radnici od rána. „Přijel jsem před radnici a řekli mi, že do práce nemusím chodit,“ uvedl s tím, že policie na magistrátu bude zřejmě celý den.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš už reagoval, že pokud bude Hrabáč mezi obviněnými kvůli protizákonnému jednání v politické funkci, hnutí ANO se s tím vypořádá okamžitě a rázně. Hrabáč přitom vede kandidátku hnutí pro podzimní krajské volby v Ústeckém kraji.

Na Hrabáčovo zadržení už reagovali politici z vládní koalice. „Ufff, ještě že tu máme protikorupční hnutí ANO 2011 a Lepší vládu. Pan primátor Hrabáč z ANO šel určitě jen kolem a nestačil to nahlásit,“ glosoval ironicky europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Další Hrabáč z partičky korupčníků hnutí ANO zadržen. Ten seznam podobných Hrabáčů už je hoooodně dlouhý. Tak svůj k svému, že, pane předsedo Babiši?“ přidal se poslanec Lukáš Vlček (STAN).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je opravdu zajímavé...!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan Brych , 06.08.2024 15:54:06
A že se ti vládní pohlaváři takto neradovali, např. v kauze Dozimetr, neví to někdo ?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …