Politruky platí lépe. Další střípek do skládačky jménem Velká Británie

16.08.2024 20:21 | Monitoring

Nová labouristická vláda Keira Starmera slíbila, že se zaměří na oživení ekonomické situace Velké Británie. A přitom vyšlo najevo, že nově úředníci pro diverzitu a inkluzi ve státní sféře dostávají o 10 tisíc liber více, než nejvyšší obchodní úředníci.

Politruky platí lépe. Další střípek do skládačky jménem Velká Británie
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britský premiér Keir Starmer

Britské ministerstvo obchodu hledá obchodního zástupce zaměřeného na Polsko, které je pro Británii 13. největším obchodním partnerem. Úředník, který post získá, by měl na starosti „rozvoj strategie obchodní politiky a formování celkového obchodního vztahu“ s Polskem, píše britský deník Telegraph.

V poptávce ministerstva stojí, že vybraný kandidát získá 32.858 až 34.586 liber. Plat se může v závislosti na produktivitě zvýšit na 36.583 až 38.272 liber. Deník Telegraph poukázal na to, že „typický úředník státní správy pro diverzitu a začleňování v Londýně dostává podle kariérního webu Indeed 42.697 liber ročně“.

Výše platu pro úředníka pro diverzitu a inkluzi je překvapením hlavně s ohledem na to, že premiér Keir Starmer si stanovil jako hlavní cíl své vlády růst britské ekonomiky. Vlády napříč volebními obdobími jsou pravidelně podrobovány kontrolám stran platů ve státní sféře a v soukromém sektoru. The Telegraph poukazuje na kauzu z loňského roku, kdy se státní správa pokusila najmout „zástupce ředitele pro AI International“ a nabízela mu roční plat 75 tisíc liber. V přepočtu 2.200.000 korun. K němu postavili výzkumného vědce s podobnými povinnosti, který si u společnosti Meta, provozující Facebook, vydělal ročně jeden milion dolarů. Tedy v přepočtu 23 milionů korun. The Telegraph poukázal na to, že rozdíl je propastný.

„Polsko je jedním z nejbližších evropských spojenců Británie a obchod mezi těmito dvěma zeměmi dosáhl v roce do konce března necelých 32 miliard liber, což je roční nárůst o 11 %, podle vládního dokumentu,“ píše deník a klade otázku, která z pozic je pro oživení britské ekonomiky důležitější. Úředník pro diverzitu a inkluzi? Nebo státní nejvyšší obchodní zástupce v partnerské zemi?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…