Pořád pálíme uhlí a plyn, aby v Rakousku šla elektřina. Přišlo varování

22.07.2022 12:41 | Ze sítí

Exministr a energetický expert Vladimír Budinský dlouhodobě upozorňuje, že ambice skoncovat s uhlím do roku 2033 je zcela absurdní, především v rámci snah omezit závislost na ruském plynu jej nazývá „zelenou utopií“. Na twiteru spolku Konec uhlí – Nová energie, jehož je předsedou, dokládá čísla o tom, že v Evropě spotřeba uhlí rozhodně neklesá, ale roste. Česko a Polsko jsou v tomto doslova „power bankou“ střední Evropy.

Pořád pálíme uhlí a plyn, aby v Rakousku šla elektřina. Přišlo varování
Foto: Archiv VB
Popisek: Ing. Vladimír Budinský, MBA; předseda spolku KONEC UHLÍ - NOVÁ ENERGIE

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
Energetická suverenita Česka, jak o ní hovoří premiér Petr Fiala (ODS), je podle Budinského nereálná. Opakovaně uvádí, že jako země svou politickou suverenitu dobrovolně odevzdali do rukou Bruselu.

Na twitterovém účtu zveřejnil znepokojující data z mapy elektřiny, aby ukázal, jak se v době energetické nejistoty chovají sousední evropské státy a jak velké množství proudu do nich Česko vyváží.

Situace se podle něho nemění. „Business as usual, aneb energetická situace v Česku je normální. Uhlí je první s 36 %, jádro je druhé s 35 %. Plyn jede na plný výkon, který jde do Rakouska (1,9 GW) a do Německa (1,3 GW),“ komentuje graf spotřeby elektřiny.

„Prakticky celý náš uhelný výkon tak jde na export. ČR a Polsko jsou power banka střední Evropy, dokud mají uhlí,“ dodává Budinský, prezident Zaměstnaneckého svazu důlního a naftového průmyslu. Aktuální údaje potvrzují Českou republiku jako jednoho z největších evropských i světových exportérů elektrické energie a také značný vývoz elektřiny získané spálením uhlí, které je dominantním palivem pro české elektrárny.

Porovnal, jak si v oblasti energetiky a zajištění její bezpečnosti stojíme oproti Rakousku, které jak se ukazuje v době nejistoty s ruským plynem plyn pečlivě šetřilo. „Využívalo svoji plynovou kapacitu jen na 0,5 % a mohutně dováželo elektřinu z ČR. Jen co krize pominula a NS1 zase plyn dodává, tak Rakušané využívají plynovou kapacitu na 19 %. To je rozdíl v hájení národních zájmů,“ vyčísluje Budinský.

Co se týká dodávek plynu, budeme podle Budinského vazaly Německa a v ropě Polska a Německa. Můžeme pouze doufat, že Evropská unie bude prosazovat nediskriminační přístup a udržení alespoň částečného tržního fungování tohoto segmentu ekonomiky.

Premiér Petr Fiala (ODS) v posledních týdnech zdůrazňuje, že cílem vlády je získat větší vliv na energetickou infrastrukturu, tedy mít kontrolu nad celou sítí klíčových českých elektráren. Hovořil také o plánech na podporu fotovoltaiky a bioplynu. „Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Naším pilířem bude jádro, ale masivně podpoříme i výstavbu fotovoltaických elektráren a budeme podporovat i využívání tepelných čerpadel,“ řekl v projevu premiér.

Fiala rovněž naznačil nutnost restrukturalizace polostátního ČEZu kvůli rostoucím cenám energií. Někteří energetičtí experti volají po jeho zestátnění, jelikož je ale převážná část minoritních vlastníků z USA a Německa, obávají se, že vláda nebude chtít jít proti jejich ekonomickým zájmům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…