Poslanci jedou do Severní Koreje. Ukažte tvrdost, nabádá je expert

26.01.2019 17:45 | Zprávy

O cestě českých poslanců do KLDR pohovořil pro server iDnes.cz koreanista Petr Bláha. Obává se toho, že bez tvrdosti našich zákonodárců poslouží jejich cesta jen propagandě.

Poslanci jedou do Severní Koreje. Ukažte tvrdost, nabádá je expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanec KLDR zdraví IX. sjezd KSČM

Bláha hovoří mimo jiné o tom, jak severokorejská vláda za minulého režimu stála o spolupráci s Československem. Zajímalo ji totiž tuzemské strojírenství a myslela si také to, že by Československo mohlo pomoci se stavbou jaderné elektrárny. To však nedopadlo a prezident KLDR Kim Ir-sen prý pak naštvaně odešel z jednání. 

Do země nyní chce zamířit delegace českých poslanců a chtějí navázat na to, co bylo před lety. Výpravu za stovky tisíc korun povede předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Cílem je především oživení ochlazených vztahů, k nimž došlo v roce 2005. Zájem mají také o aktuální situaci v Severní Koreji a její přístup k denuklearizaci. 

Původní text ZDE.

„Pokud bychom se tam dobře zapsali, můžeme si udělat konexe a v budoucnu to využít k ekonomické spolupráci,“ spoléhá také pirátský poslanec Jan Lipavský. Zaorálek nevylučuje, že na přetřes přijde znovu nabídka zemi přivést od socialismu ke kapitalismu. 

Bláha pak českým poslancům radí, aby podmínili svou návštěvu jednáním o lidských právech a koncentračních táborech, které tam mají. Je to podle jeho slov lakmusovým papírkem pro to, jak vážně to Severní Korea myslí se svou proměnou. „Diplomatické mise jinak nevyvíjejí na Severní Koreu žádný tlak a v podstatě hrají do karet tamnímu režimu, který je využije pro svou propagandu,“ zmiňuje Bláha a posílá delegaci do regionů. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…