Poslanci schválili novelu zákona o svobodném přístupu k informacím

19.06.2019 10:03 | Zprávy

Transparentnost státních firem se zvýší. Novela zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou schválila sněmovna, ruší výjimku pro společnosti ČEZ, ČD, ČD Cargo, ČEPS a další. Nově i tyto firmy budou muset zveřejňovat své smlouvy v registru, a to zejména díky komplexnímu pozměňovacímu návrhu poslance hnutí ANO Adama Kalous.

Poslanci schválili novelu zákona o svobodném přístupu k informacím
Foto: archiv AK
Popisek: Adam Kalous (ANO)

„Slíbili jsme lidem, že budeme bojovat proti korupci a vytvářet transparentní prostředí, a to celou dobu děláme. V roce 2016 jsme prosadili přijetí zákona o registru smluv, i když nám ho koaliční partner osekal. Ten zákon byl tenkrát přijat především díky hlasům hnutí ANO a dnes jsme to tedy dotáhli,“ říká premiér Andrej Babiš.
 
„K části novely, která se týká zákona o registru smluv, jsem podal komplexní pozměňovací návrh, který ruší výjimky ze zveřejňování smluv pro společnosti, jejichž cenné papíry byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu. To znamená, že firmy jako ČEZ, ČD, ČD Cargo, ČEPS a další, budou muset nově zveřejňovat smlouvy v registru. Bude se to ale týkat pouze těch typů smluv, které nejsou smlouvami z běžného obchodního styku, aby na trhu nebyly ty společnosti znevýhodněny,“ říká poslanec za hnutí ANO Adam Kalous.
 
 
„Na přípravě pozměňovacího návrhu jsem po celou dobu spolupracoval s Rekonstrukcí státu a jsem rád, že dnes ji Sněmovna definitivně schválila. Hnutí ANO vzniklo jako protikorupční hnutí a těší mě, že jsme se za celou dobu od této myšlenky neustoupili ani o píď,“ dodává Kalous.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na Ukrajině temno, doslova. Bez elektřiny neběží nic. Vážné následky

11:55 Na Ukrajině temno, doslova. Bez elektřiny neběží nic. Vážné následky

V oblasti Kryvyj Rih se ocelářská společnost Arcelor Mittal snaží udržet výrobu navzdory výzvám rusk…