Postihl ho amok. Útok v Berlíně vysvětlen

09.06.2022 10:14

U berlínského náměstí Breitscheidplatz najel ve středu řidič svým vozem do skupiny lidí. Jeden člověk na místě zemřel a dalších 12 lidí bylo zraněno. Někteří z nich těžce. Německý kancléř Olaf Scholz naznačil, že řidiče, kterého policie zadržela, postihl amok.

Postihl ho amok. Útok v Berlíně vysvětlen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín 70 let od ukončení druhé světové války

Před téměř šesti lety vjel islamista Anis Amri nákladním autem na vánoční trh a zabil třináct lidí. Obyvatelé Berlína si dodnes připomínají, co se tady tehdy stalo. Ale ve středu dopoledne jako by se hrůza stará šest let opakovala. Už podruhé tady vjel řidič autem do lidí.

Na to, že k útoku došlo prakticky na témže místě jako před pár lety, upozornil server německého listu Berliner Zeitung.

Bylo 10:26, když devětadvacetiletý Gor H. na rohu ulic Kurfürstendamm a Rankestrasse vjel ze západu do skupiny lidí se stříbrným Renaultem Clio. Jen pár kroků od velkých betonových bloků, které měly zabránit druhému útoku na náměstí Breitscheidplatz. Skupinu tvořilo 24 studentů z Hesenska ve věku 15 až 16 let a jejich dva učitelé, kteří včera stáli na chodníku před obchodem Levi's.

Policie se po příjezdu na místo nechtěla příliš vyjadřovat. Oznámila pouze, že mohlo jít o nehodu, ale nelze vyloučit ani to, že šlo o úmyslně spáchaný zločin. Nelze prý vyloučit ani to, že řidič byl pod vlivem drog. Taková byla prvotní informace.

Svědci, kteří hrůznému činu přihlíželi, však mají jasno. „Stoprocentně šlo o záměr,“ zaznívalo z úst lidí. „Těla prostě létala vzduchem,“ prozradil číšník z nedaleké kavárny, který všechno viděl. Ale přál si zůstat v anonymitě.

Kancléř Olaf Scholz konstatoval, že řidiče postihl amok. Podle informací německého deníku Bild měl muž v minulosti vážné psychické problémy. Tato informace by mohla pomoct odpovědět na otázku, zda šlo o nehodu, o teroristický čin, nebo o akci duševně narušené osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…