Pozvánka do pořadu o sexu. ČT pobouřila diváky. Stačilo jedno jediné slovo

16.08.2024 11:33 | Monitoring

Česká televize na sociálních sítích oznámila, že hledá „hoststvo“ do pořadu o sexuální výchově nazvaném Na záchodcích. Slovo „hoststvo“ však vyvolalo značný rozruch. Někdo si kvůli tomu z ČT tropil žerty, jiní neskrývali pobouření.

Pozvánka do pořadu o sexu. ČT pobouřila diváky. Stačilo jedno jediné slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Ve spojitosti s veřejnoprávní Českou televizí se v poslední době mluvilo především o konci publicistického pořadu Nory Fridrichové 168 hodin. Ale teď se situace změnila. Sama ČT se totiž postarala o pořádných rozruch, když na sociálních sítích oznámila, že do jednoho ze svých pořadů hledá „hoststvo“. Konkrétně do pořadu Na záchodcích. Pořadu o sexuální výchově.

Kauza hoststvo

Nad slovem „hoststvo“ kroutil hlavou i jazykovědec Karel Oliva, bývalý ředitel Ústavu pro jazyk český. „Čeština je jazyk rodový, který rozlišuje rod i u věcí, kde to nemá žádné biologické nebo jiné opodstatnění,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. „Pokud češtinu budeme znásilňovat, tak to v mnoha případech nějak půjde. Já jsem však velmi přesvědčen, že to jde velmi proti duchu jazyka a že je to jazykově špatně,“ pokračoval.

O pojmu „hoststvo“ se živě debatovalo i na sociálních sítích. Server Blesk.cz upozorňoval, že v diskusích padají věty jako „dělají si z nás pr**l?“

Přidal se zkušený sportovní komentátor Robert Záruba. „Darebák, lump, gauner, lotr, hajzl, dobytek, kretén, imbecil ... spousta práce je před genderovými jazykotvůrci,“ napsal na sociální síti X.

Česká televize se k tomu, co vyvolala, postavila po svém a přidala další příspěvek.

„Milé diváctvo, jsme mile překvapeni velkým zájmem o lingvistiku, který z debaty v komentářích doslova prýští. Pokud byste se tímto oborem chtěli nadále zabývat, doporučujeme např. náš nový pořad Jazykovědma, který najdete na youtube iVysílání. Přejeme příjemnou zábavu,“ doplnila k tématu ČT.

Kauza hoststvo

Server Expres.cz, že pořad Na záchodcích připravuje duo Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová, autorky podcastu s názvem Vyhonit ďábla. „Spojily síly s Českou televizí a ta po úspěchu první projevila zájem i o druhou sérii,“ napsal server.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já nechci žít mezi blázny..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 16.08.2024 12:53:53
Co jsem komu udělal, že počínaje vládou přes novináře a konče televizí vidím samé retardované bytosti. Pochopím, že je někdo nešikovný, někdo hloupý, někomu nedochází nic, protože příroda nenaděluje spravedlivě. Ale nyní jsem se ocitl ve společnosti, kterou řídí lidé, vymykající se jakýmkoli hranicím. Tohle už není společnost se svými hloupými, nešikovnými či nedovtipnými. Tohle je směsný odpad...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…