Pracuje pro Nerudovou. Svědčila dnes u soudu proti Babišovi

17.10.2022 11:52

Po dvou zářijových týdnech pokračoval dnes soud s bývalým premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem svým dalším, již třetím týdnem. Připomeňme, že bývalý premiér je obžalován z napomáhání k dotačnímu podvodu. U soudu sedí s manažerkou holdingu Agrofert Janou Nagyovou, která žádost o dotaci podepsala. Očekávána byla především výpověď finanční ředitelky Agrofertu, ta Babiše podržela.

Pracuje pro Nerudovou. Svědčila dnes u soudu proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Jako klíčový se dnes skutečně dal označit výslech Petry Procházkové, která měla v Agrofertu na povel finance. K soudu se opětovně dostavila i Eva Filipová, která měla na starosti spornou dotaci a podruhé přišel i Jan Bareš, stavební technik. Pozvaná byla i Tereza Svěráková, odbornice na reklamu a Eva Havlová, advokátka ZZN Agro Pelhřimov.

Tím by měly výslechy svědků končit. Další průběh soudu bude totiž ve znamení čtení z listinných důkazů.

Jako první před soudce předstoupila Eva Filipová, ta uvedla, že u ní vznikly pochybnosti v srpnu 2011, když se vydala soukromě na farmu Čapí hnízdo a ta byla nepřístupná veřejnosti a zavřená. Řekla také, že původně žádné nedostatky v projektu neshledala, později prý ano.

Pak vypovídala advokátka Eva Havlová, která byla u toho, když se na konci roku 2007 firma ZZN Agro Pelhřimov přeměnila ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost. Na okolnosti tohoto převodu akcií si ale nepamatuje. 

Následně reklamní specialistka Tereza Svěráková potvrdila soudu, že jí Babiš s celým projektem seznámil a označil ho za jeho projekt. V kontaktu byla i s Babišovou manželkou Monikou a jejím bratrem Martinem Herodesem.

Na její výpověď zareagoval Babišův obhájce a zeptal se Svěrákové, zda v současné době pracuje pro nějakého prezidentského kandidáta. Ta potvrdila, že pracuje pro případnou Babišovu konkurentku v boji o prezidentské křeslo, pokud by se do něj Babiš přihlásil.

„Ano, pracuji v týmu Danuše Nerudové,“ uvedla svědkyně podle serveru SeznamZprávy.cz.

Sám Babiš podle serveru řekl, že Svěráková má bujnou fantazii a že si na ni vůbec nepamatuje a absolutně odmítl, že by ji pozval na oběd.

„Vila v areálu nikdy nebyla mé soukromé sídlo,“ řekl také.

Poté se před soudce postavila finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková, která uvedla, že má na starosti v Agrofertu vše kolem účetnictví a daní.

Na dotazy soudu, zda vnímala projekt Čapího hnízda jako soukromý projekt Andreje Babiše, případně jako jeho sídlo, odpověděla podle serveru Novinky.cz odmítavě.

„Ne, nic takového,“ řekla.

Podle Procházkové byla za spoluprací Agrofertu s Čapím hnízdem představa o vybudování školicího střediska pro Agrofert, nakonec se ale jednalo o multifunkční areál.

Procházková si ani nepamatuje, že by Babiš měl mít s farmou něco osobně společného, ani že by tam chtěl něco pronajímat.

Vzpomíná si ale, že pro farmu vedl Agrofert účetnictví a ručil za úvěry.

Ohledně financování ji prý oslovila Nagyová a chtěla pomoct. Obrátila se tedy na banku HSBC, s níž spolupracovala. Babiš se nijak do financování nezapojoval.

Výpověď Procházkové potvrdila i obžalovaná Nagyová, sama prý přišla s prosbou o pomoc v oblasti financování farmy.  

Soudce Jan Šott pak vyhlásil polední přestávku do 12.30 hodin. Dění u soudu budeme pro vás dále sledovat a přinášet z něj to nejzajímavější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…