Profesor Keller: Umělci „strhli masky“. Jako kdysi

05.09.2024 11:07 | Komentář

NEKOREKTNĚ S KELLEREM Výroky žhavého léta. Na ně se nyní zaměřil sociolog a filozof Jan Keller v dalším příspěvku pro ParlamentníListy.cz. Musel konstatovat, že vedra si v politice vybírala krutou daň, a proto doufá, že se s příchodem babího léta konečně ochladí.

Profesor Keller: Umělci „strhli masky“. Jako kdysi
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Keller.

Neobvykle horké počasí během tohoto léta bylo možno sledovat nejen pomocí teploměrů. Odráželo se ve výrocích osobností, kterým teplotní rekordy rozvazovaly jazyk. Vedra si v politice vybírala krutou daň a tropické slunce udělalo své.

Snad nejosvíceněji vystupoval v tomto smyslu vládní koordinátor pro strategickou komunikaci. Zaujal mimo jiné tvrzením, že přesně čtyři a půl procenta naší populace má naprosto nepřípustné názory. Bohužel se nepodělil o metodiku svého zkoumání, jehož přesnost by vyrazila dech i renomovaným agenturám. Proto nevíme, zda se údaj vztahuje skutečně na veškeré obyvatelstvo země, jak Otakar Foltýn bezelstně tvrdí. Pokud plukovník nezkoumal míru korektnosti politického smýšlení dětí do 14 let, kterých je podle posledního sčítání lidu v populaci zhruba 16 %, měl by svůj výpočet patřičným způsobem korigovat. Pokud ho to nenapadlo, neměl by si hrát na exaktnost.

Plnou podporu Otakaru Foltýnovi tápajícímu v číslech vyjádřily v otevřeném dopise na čtyři desítky umělců nejrůznějších žánrů. Ze stařičké předlohy, která jim byla patrně inspirací, okopírovali téměř všechno. Pouze výraz „vzdorovat silám západního imperialismu“ nahradili výrazem „vzdorovat ruským silám“. Namísto „chřtánu zrádného západu“ dosadili „chřtán ruské říše“. Vynechali bitvu o mír a socialismus, aby místo ní do textu vrazili bitvu o pravdu a svědomí. Umělci nezapomněli ani na demaskování ruských loutek. Strhli jim masky právě tak rázně a nekompromisně, jako se dříve strhávaly loutkám amerického imperialismu. I když jsou fráze obsažené v otevřeném dopise míněny patrně naprosto vážně, rukopis známých humoristů se prostě nezapře.

Mezi osvícenými hlavami nemohl chybět pan prezident. Dokládá to jeho výrok z poloviny července, podle něhož by bylo možno přijmout Ukrajinu do NATO i v případě, že by její část zůstala dočasně obsazena Ruskem. Tento fakt by státy NATO prostě neuznaly a v klidu by čekaly, až Rusové odejdou. Jako příklad Petr Pavel uvedl, že také západní Německo bylo přijato do NATO i přesto, že jeho východní část byla tehdy obsazena sovětskou armádou. Ponechme stranou, že pan prezident se domnívá, že pro ukončení války na Ukrajině je třeba udělat přesně to, kvůli čemu válka začala. Je to na úrovni nápadu hasit požár benzínové pumpy benzínem.

Analogie s Německem, kterou prezident použil, je vyloženě nešťastná. Pokud by ji domyslel do důsledků, musel by trvat na tom, aby byl nejprve nějakými cizími státy poražen a okupován i zbytek Ukrajiny a aby jejímu přijetí do NATO předcházela důkladná denacifikace celé země. Teprve potom by byla analogie, kterou podle všeho sám vymyslel, po historické stránce snad v pořádku.

Silnou exponovanost dokládá i další letní Pavlův výrok, který se může stát ještě slavnějším. Týká se útoku na plynovod Nord Stream. Prezident členské země Evropské unie je toho názoru, že pokud byl tento teroristický čin proveden s cílem přerušit dodávky plynu a ropy do Evropy, pak byl plynovod zcela legitimním terčem. Ještě štěstí, že jako vrchní velitel armády tím nepověřil naše chlapce. Jsme přece ve válce.

To, že je tato válka ještě pořád příliš málo vyhrocená, se nelíbí poslední pirátské europoslankyni Markétě Gregorové. Ráda poradí, jak konflikt dále eskalovat. Navrhuje poslat na Ukrajinu vojáky armád NATO s tím, že by nešli rovnou na frontu, ale byli by začleněni třeba do administrativy, anebo by jenom tak lehce zpovzdálí udržovali pozice. Co dodat k tomuhle? Snad jen to, že pokud by hloupost nadnášela, mohla by se zapojit i Markéta Gregorová. Mohla by na Ukrajině fungovat jako dron.

Pokud je naše diagnóza správná, pak nezbývá než doufat, že s příchodem babího léta se konečně ochladí. Snad to pomůže aspoň trochu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prezident Pavel si nějak upravuje historii, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 05.09.2024 12:38:16
Východ Německa byl obsazen sovětskou armádou, ale zapomněl dodat, že západní část byla obsazena americkou armádou. Sověti se stáhli, Američané zůstávají. Přijetí Německa do NATO vyvolalo odezvu na straně tzv. socialistického tábora. Proti vojenskému bloku NATO, byla na obranu vytvořena Varšavská smlouva. To by měl Pavel jako člověk, který byl vychován armádou pro kontrarozvědku vědět, stejně by mu to mohla říci jeho žena politručka.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…