Proti válce a inflaci. Hnutí SPD spustilo kampaň. Posílí ho Trikolora i Svobodní

18.06.2022 14:59

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce v letošních komunálních volbách kandidovat ve 400 městech a obcích, do Senátu má pak zatím 14 kandidátů. Při dnešním zahájení kampaně v pražském hotelu Duo to řekl předseda SPD Tomio Okamura. SPD bude kandidovat především s hesly "Zastavíme zdražování" a "Jsme proti válce". Na loňské akce Český jarmark, při kterých SPD nabízela potraviny za nižší ceny než v kamenných obchodech, naváže ve všech krajských městech mírně odlišná akce nazvaná Staročeská pouť.

Proti válce a inflaci. Hnutí SPD spustilo kampaň. Posílí ho Trikolora i Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala s Tomiem Okamurou

Opoziční SPD zatím podala 340 kandidátek pro komunální volby a usiluje o to, aby jich celkově bylo 400, uvedl Okamura. "Za SPD tak bude kandidovat přibližně 10.000 občanů v komunálních volbách," řekl. Padesátka listin bude koaličních především se Svobodnými, Trikolorou a různými lokálními subjekty, například se stranou Moravané.

Do Senátu má zatím SPD připravených 14 kandidátů ze 27 obvodů. "Pracujeme na tom, abychom kandidátů postavili co nejvíce. Co se týče vzájemné podpory, jednáme o podpoře kandidátů do Senátu s hnutím ANO," uvedl Okamura. Hlavními tématy kampaně do horní komory Parlamentu budou podle něho dostupné zdravotnictví, konec "exekutorských mafií", zlevnění energií a potravin, důstojné důchody, zachování koruny, kvalitní školství, navýšení zemědělské produkce či podpora pracujících a rodin s dětmi.

Celostátně se kampaň zaměří především na boj proti zdražování, řekl místopředseda hnutí Radim Fiala. Připomněl nedávno představené desatero kroků hnutí proti inflaci, mezi které patří například odstoupení od Zelené dohody pro Evropu (Green deal) a systému emisních povolenek. Druhé hlavní heslo zní "Jsme proti válce". "Jakákoliv špatná dohoda je lepší než tisíce nebo dokonce miliony dalších mrtvých," řekl Fiala ke konfliktu na Ukrajině.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. SPD bude mít ve finiši kampaně 200 velkých billboardů po celém Česku. Od konce prázdnin také hnutí objede všechna krajská města s akcí nazvanou Staročeská pouť. Na poutích bude občerstvení, animační programy pro děti, hudba. Zapojit se mohou i potravináři a zemědělci, kteří budou chtít nabídnout své produkty a udělat si reklamu, dodal Fiala.

V posledních komunálních volbách v roce 2018 získala SPD celkem 3,19 procenta hlasů a 155 mandátů v zastupitelstvech. V Senátu svého zástupce nemá.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…