Radní ČTK cituje: „Koronavirus? Toto nevzniklo zásahem přírody, ale vytvořil to člověk!"

29.04.2020 13:42 | Zprávy

ParlamentníListy.cz znovu jako jediné médium přinášejí odborně-hravý text právníka a blízkého přítele Karla Kryla, radního ČTK Pavla Foltána. Ten se tentokrát pozastavuje nad otázkou, zda původ viru SARS-Cov-2 je přírodní nebo se jedná o laboratorní únik. Zmínil názor molekulární bioložky Soni Pekové, že jde o uměle vytvořený virus. Pavel Foltán prozradil, že je stejného názoru jako ona.

Radní ČTK cituje: „Koronavirus? Toto nevzniklo zásahem přírody, ale vytvořil to člověk!"
Foto: archiv P. Foltán
Popisek: Pavel Foltán, písničkář, mediální právník, analytik, bývalý univerzitní pedagog

V řadě médií – a dokonce už i v některých z mainsteamu – se objevil názor, který nedávno vyslovila molekulární bioložka MUDr. Soňa Peková, vedoucí privátní Tilia Laboratories, a to, že podle jejího názoru původ virusu SARS-Cov-2 není přírodní, ale že „… Je to vymazlený tvor … jde o uměle vytvořený virus … toto nevzniklo zásahem přírody, ale vytvořil to člověk, protože si neumím představit, že by se to v přírodě takhle překotně vyvinulo … Jsou kolem toho různé mlhy a mystéria, ale ono se to nakonec ukáže … jednoznačný laboratorní únik.“ A to z oblasti vědeckého výzkumu genetické biologie, když v minulosti už také došlo k několika únikům geneticky modifikovaných organismů. Tolik z názorů odbornice.     
 
 
A já si (laicky svým selským rozumem) už od počátku akce Covid-19 myslím v podstatě něco podobného. Už někdy v polovině března jsem v jednom statusu na své zdi napsal parafrázi na jeden slogan z hlubin tuzemského rocku: „Napsal si někdo / na starej vůl / prostinkej nápis / bio válka je cool ?!?“ (song Válka je vůl, hudba Veselý / text Jemelka, Synkopy 61, poprvé nahráno v lednu 1968 v Československém rozhlase studio Brno).
 
Leckterý vlastník a uživatel selského rozumu by mohl mít podobný pocit a logicky systémově by ve svých úvahách mohl pokračovat zhruba následujícím směrem.
 
Mělo by se nepochybně a prokazatelně zjistit, odkud a komu ten virus utekl do světa. A to už i proto, aby se tomu napříště zabránilo. Navíc i proto, aby se vědělo, kdo právě za ten únik nese osobní zodpovědnost subjektivní, ale i objektivní odpovědnost institucionální (samo se to asi nestalo). To bude nutné jako důkazní materiál pro řešení sporů, které se už začínají rozjíždět. Podle mediálních informací USA podávají žalobu na Čínu a ta nejspíš bude kontrovat podobným způsobem. A jak známo, tak příklady táhnou. A nepůjde jen o nalézací spory v první fázi (čili kdo to zavinil, a kdo nese odpovědnost), ale pak asi budou následovat žaloby o náhrady škod.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

22:50 Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

Prezident Chorvatské republiky Zoran Milanović nepovolil účast chorvatských vojenských sil na pomoci…