Rakouský ministr vnitra: Žádosti imigrantů o azyl by se měly prozkoumat už na lodi. Salvini přikyvoval

15.09.2018 11:14 | Zprávy

Podle šéfa rakouského resortu vnitra Herberta Kickla by oprávněnost žádostí o azyl měla být přezkoumána už ve Středozemním moři, na záchranářských lodích. Uvedl to v pátek na tiskové konferenci ve Vídni společně s italským kolegou Matteem Salvinim. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi vyzval k vytvoření společného systému vracení migrantů.

Rakouský ministr vnitra: Žádosti imigrantů  o azyl  by se měly prozkoumat už na lodi. Salvini přikyvoval
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

Podle serveru Echo24.cz politik protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Kickl se domnívá, že je o migranty už postaráno. Uvedl to na vídeňské konferenci Bezpečnost a migrace. „To znamená, že vůbec nemusejí na pevninu,“ řekl Kickl na okraj konference. „Stálo by za úvahu, jak bychom mohli dál postupovat, abychom celou tuto návratovou problematiku z velké části eliminovali,“ prohlásil podle serveru Kickl.

S rakouským ministrem vnitra souhlasil jeho italský protějšek Matteo Salvini. Podle něho Itálie se vydala touto cestou již dnes. Salvini žertovně v tomto kontextu ale poznamenal, že to zároveň nese riziko obvinění z upírání osobní svobody. Salvini totiž čelí v souvislosti se zadržováním desítek migrantů na lodi Diciotti podezření z „únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci“. Důvodem bylo, mít nejprve dostatečné informace o jejich přerozdělení.  

Celá zpráva ZDE

Salvini se v pátek vrátil i k dohodě s Německem o vracení běženců, kteří už v Itálii požádali o azyl. Od Německa Itálie očekává také podporu změny pravidel týkajících se unijní operace Sophia ve Středozemním moři, jejíž budoucnost je nejistá. Ta bojuje na moři proti obchodníkům s lidmi a zachraňuje migranty. Itálie nesouhlasí s tím, aby zachránění migranti byli automaticky posíláni do Itálie. Řím hrozí uzavřením svých přístavů.

Německo již dříve mělo dohodu s Řeckem a Španělskem o zrychleném vracení uprchlíků, kteří v daných zemích požádali o azyl. Ve skutečnosti se toto dotýká jen malého počtu osob. V Itálii panuje odlišná situace, ale i přesto jsou zaznamenány příchody každé dva dny přibližně třech migrantů.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi se vyslovil pro nastavení  „předvídatelného“ systému navracení migrantů, kteří jsou zachráněni na moři. „Je třeba, aby tu byl předvídatelný mechanismus. Nemůžeme se zabývat každým vyloděním zvlášť,“ prohlásil Grandi na tiskové konferenci v Římě s tím, že se tu nemluví o vysokých číslech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Styděla bych se.“ Orbán dopálil Nerudovou, Fico zase Jiřího Pospíšila

20:20 „Styděla bych se.“ Orbán dopálil Nerudovou, Fico zase Jiřího Pospíšila

Europoslanec Jiří Pospíšil vzrušeně reagoval na výrok slovenského premiéra Roberta Fica, jenž ve své…