Rakušanova vlajka s Putinem v pytli dělí politiky. Zní i výzvy k odvolání ministra

29.10.2022 15:20 | Ze sítí

Mezi politiky a občany zaznívají velmi rozporuplné postoje k počinu Ministerstva vnitra ČR, které v pátek, v den státního svátku, vyvěsilo na budově ministerstva mezi českou a ukrajinskou vlajku také velkoformátové foto prezidenta Putina ve vaku na mrtvoly. Europoslanec Ivan David (SPD) to považuje za naprostý vrchol nevkusu. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová míní, že Rakušanovy činy jsou tragické a že by podle ní měl na ministerstvu skončit. Naopak poslankyně Věra Kovářová (STAN) to považuje za krok adekvátní válečné situaci.

Rakušanova vlajka s Putinem v pytli dělí politiky. Zní i výzvy k odvolání ministra
Foto: Repro Twitter
Popisek: Fotka, kterou sdílel ministr vnitra Vít Rakušan ve státní svátek

Instalace na budově Ministerstva vnitra v Praze na Letné visí z noci na pátek v rámci připomínky vzniku Československa. „Přál bych nám, abychom i v tomto těžkém období nadále prokazovali odvahu a odolnost, jako zakladatelé Československa v roce 1918,“ sdělil k tomu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Nezávislost a svoboda, kterou jsme tehdy získali, se stala samozřejmostí. Tato éra skončila a tváří v tvář agresorovi zase a znovu ukážeme, že ji budeme bránit a bojovat za ni hrdě pod českou vlajkou,“ doplnil Rakušan.

K instalaci velké fotky prezidenta Putina v pytli na mrtvoly Rakušan na svém twitteru dodal: „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši zemi.“

„Když jsem to dnes viděl, tak jsem se nejdřív domníval, že jde o fotomontáž, kterou vytvořil nějaký hlupák. Podle mého názoru je to vrchol nevkusu. Když jsem se dozvěděl, že to je realita, dokonce od ministerstva, tak jsem si pomyslel: No, to je teda úroveň,‘“ řekl europoslanec Ivan David (SPD) v pořadu 360° na CNN Prima News.

Mezi těmi, kteří akci vnitra vítají, je poslankyně Věra Kovářová (STAN), ta připomněla, že Praze se koná řada demonstrací, o kterých svolavatelé říkají, že jsou proti vládě. „Na těchto demonstracích se objevují proruská hesla, obhajuje se válka a Putin,“ zmínila. „Je třeba si nalít čistého vína. Je třeba si říci, kdo je Putin. Je to státník, který napadl svrchovaný stát. Zabijí ženy, děti,“ prohlásila Věra Kovářová.

Dalším hostem pořadu byl také Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivana Davida i další představitele alternativní scény označil za „pátou kolonu Ruska“ v našem státě. „Přijde mi neuvěřitelné, že tady někdo dokáže relativizovat válečné zločiny. Vladimir Putin není státník, je to válečný zločinec,“ vyjádřil svůj názor Marek Výborný.

„Když slavíme náš svátek, musíme si uvědomit, že několik set kilometrů od nás je stát, který byl napaden jiným státem. Jsou tam vražděny ženy a děti. To nepatří do 21. století,“ podpořil toto Rakušanovo „gesto“ lidovec Výborný.

Například podle senátorky Jany Zwyrtek Hamplové je Rakušanův nápad neobhajitelný a tragický. „Z ministra Rakušana je mi ještě víc zle. Je to člověk  postrádající lidskou úroveň a jakékoli odborné kvality. Jeho vyjadřování o občanech je skandální, jeho činy tragické. Vít Rakušan v pozici ministra vnitra je už naprosto neobhajitelný,“ konstatovala.

Akce ministra vnitra si všimli i ve světě, samozřejmě také v Rusku a na Ukrajině, které byly jeho tvorbou dotčeny. „Nepřátelství vůči Rusku překonalo v Česku veškeré meze,“ napsala jedna z moskevských tiskových agentur. Naopak Kyjev vyjádřil nad deklarací podpory potěšení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …