Rasismus na EURO? Německem pochodují davy a zpívají zakázanou píseň

22.06.2024 17:59 | Zprávy

Devadesátkový hit L'Amour Toujours od slavného dýdžeje Gigiho d'Agostina je zpět na scéně. Jen s jiným textem. Z milostného vyznání je tu text „Ausländer raus", v překladu cizinci ven. Úplně poprvé v této úpravě zazněl koncem května na jednom z večírků, kde ho zpívali mladí Němci. Nyní se melodie ozývá i na fotbalovém Euru.

Rasismus na EURO? Německem pochodují davy a zpívají zakázanou píseň
Foto: Repro YouTube
Popisek: Fanoušci pochodují před utkáním EURO 2024 mezi Maďarskem a Švýcarskem

„Polští a rakouští fanoušci zpívají ,cizinci pryč'," koluje sociálními sítěmi jedno z videí. Na videu je však k vidění jen popěvek, bez textu.

Obdobné je to i na videu s maďarskými fanoušky.

Diskotékový hit z roku 1999, který pojednával o lásce k druhému, se do povědomí dostal znovu koncem května, kdy se na sociálních sítích objevilo video z nočního klubu Pony na německém ostrově Sylt. Mladí lidé zde zpívají píseň s poněkud jiným textem. Jejich sloganem je „Ausländer Raus”, tedy cizinci ven. O kauze informoval například server iDnes.cz.

Němečtí politici tehdy chování účastníků party na Syltu odsoudili, policie dokonce začala vyšetřovat možné podněcování k rasismu a šíření protiústavních symbolů. Popěvek si však začal žít vlastním životem, kdy nový refrén se začal šířit a na sociálních sítích slouží i jako hashtag pro vyhledávání podobných videí a příspěvků. Pořadatelé slavného Oktoberfestu dokonce píseň L'Amour Toujours po incidentech, kdy píseň vyprovokovala davy k pokřikům krajně pravicového charakteru, zakázali.

Sám DJ Gigi D'Agostino se od nové verze svého hitu distancoval. Německým médiím řekl, že neměl ani tušení, že vzniká něco s takovým textem. „Ta píseň je o úžasném, velkém a intenzivním citu, který spojuje lidi. Tím je láska,“ řekl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pud sebezáchovy je podle německých politiků rasismus? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemichel , 22.06.2024 18:40:12
Možná, že už se Němci po teroristických útocích a masakrech, spáchaných cizinci, začali konečně probouzet. Kéž by to tak bylo.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

16:04 Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

České ANO, maďarský Fidesz a rakouští Svobodní zakládají novou frakci v europarlamentu. Uvítáme i da…