Referenda o připojení k Rusku začala

23.09.2022 15:00

Dnešním dnem začala v Luhansku, Doněcku, Chersonu a Záporoží referenda o připojení těchto regionů k Ruské federaci. Celý proces je považován za legitimizaci případné obrany těchto regionů proti ukrajinským vojenským silám. Tím může dojít k eskalací samotného konfliktu. Dotčené regiony představují 15 procent z území celé Ukrajiny.

Referenda o připojení k Rusku začala
Foto: Twitter
Popisek: Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci

Agentura Reuters uvedla, že Rusko v pátek zahájilo referenda ve čtyřech okupovaných oblastech Ukrajiny, u nichž se očekává, že je Moskva využije k ospravedlnění anexe. Kyjev ale upozorňuje na to, že hlasování je povinné a obyvatelům hrozí trest, pokud se nezúčastní.

Vše probíhá za situace, kdy se Ukrajincům daří dobývat zpět území, která Rusové obsadili na začátku konfliktu a ruský prezident Putin oznámil mobilizaci 300 000 vojáků k boji na Ukrajině.

Panují obavy, že začlenění těchto čtyř oblastí do Ruska by Moskva mohla použít ke své propagandě, která bude případné další ukrajinské útoky líčit jako napadení ruských území.

Navíc Putin nedávno uvedl, že k ochraně svého území Rusko „použije všechny prostředky, které má k dispozici“, což je zjevný odkaz na použití jaderných zbraní. 

„Tohle není blaf,“ dodal Putin.

Volby v provinciích Luhansk, Doněck, Cherson a Záporoží, které představují asi 15 % ukrajinského území, mají probíhat od pátku do úterý.

Referenda byla široce odsouzena Západem jako nelegitimní. Neexistují totiž žádní nezávislí pozorovatelé a velká část předválečného obyvatelstva uprchla, takže tato hlasování ani nemohou nic vypovídat o náladách původního obyvatelstva zmíněných oblastí.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která monitoruje volby, uvedla, že výsledky nebudou mít žádný právní význam, protože nejsou v souladu s ukrajinským právem nebo mezinárodními standardy a oblasti nejsou bezpečné.

Agentura Reuters cituje Serhiye Gaidaia, ukrajinského gubernátora Luhanské oblasti, který řekl, že ve městě Bilovodsk ovládaném Ruskem ředitel jedné společnosti řekl zaměstnancům, že hlasování je povinné a každý, kdo se odmítne zúčastnit, bude vyhozen a jeho jména budou předána bezpečnostním službám.

O celkové atmosféře v místech referenda vypovídá i další popsaný zážitek.

Ve městě Starobilsk ruské úřady zakázaly obyvatelům opustit město až do úterý a byly vyslány ozbrojené skupiny, aby prohledaly domy a přinutily lidi, aby se zúčastnili referenda.

„Nálada Rusů je panická, protože nebyli připraveni tak rychle provést toto takzvané referendum, není žádná podpora, není dost lidí," říká k referendu bývalý ukrajinský první místopředseda regionální rady Chersonu Jurij Sobolevskij.

Rusko naproti tomu stále tvrdí, že referenda nabízejí lidem v regionu příležitost vyjádřit svůj názor.

„Od samého začátku operace jsme říkali, že národy příslušných území by měly rozhodnout o svém osudu, a celá současná situace potvrzuje, že chtějí být pány svého osudu," řekl tento týden ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ukrajina ale upozorňuje na to, že Rusko má v úmyslu zarámovat výsledky referenda jako projev veřejné podpory a následně je použít jako záminku k anexi, podobně jako při převzetí ukrajinského Krymu v roce 2014, které mezinárodní společenství neuznalo.

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv, nyní zástupce šéfa Rady pro národní bezpečnost, potvrdil záměry Moskvy při pořádání referend a varoval, že Moskva bude od nynějška považovat jakýkoli útok na čtyři území za útok na samotné Rusko.

Dodejme, že referenda odsoudili všichni významní světoví vůdci včetně amerického prezidenta Joe Bidena, generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, stejně jako NATO, Evropská unie a OBSE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…