Registr vozidel funguje, chválí si ministerstvo dopravy. O výpadcích nic neví

13.12.2012 20:48 | Zprávy

Ministerstvo dopravy je s dnešním fungováním registru vozidel spokojeno. O výpadcích systému, které dopoledne postihly řadu měst, prý nic neví. Na dnešním setkání s novináři to řekl náměstek ministra dopravy a státní tajemník Miroslav Drobný. Ještě dopoledne přitom úřad problémy registru přiznal a tvrdil, že pracuje na jejich odstranění.

Registr vozidel funguje, chválí si ministerstvo dopravy. O výpadcích nic neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

"Během dne se prý prostřednictvím registru uskutečnilo v celé ČR 8800 transakcí, což je běžný stav," uvedlo odpoledne ministerstvo. Podle samotných úředníků na registračních pracovištích ale systém v řadě měst během dnešního rána zkolaboval a několik hodin byl mimo provoz. Úplný kolaps systému podle úředníků potkal například Pardubice, Karvinou, Kladno nebo Prahu. Na pracovištích se sice podařilo systém znovu zprovoznit, byl ale pomalý a řadu úkonů v něm úředníci nemohli vůbec provádět.

Podle Drobného se ale na pracovištích centrálního registru nic výjimečného nedělo a stejným způsobem by měl fungovat i v budoucnu. Další zátěžovou zkouškou pro systém by mělo být pondělí, kdy je na rozdíl od čtvrtka otevřeno na většině registračních pracovišť. Dnes bylo k systému podle ministerstva dopravy připojeno 977 z nich, v pondělí očekávají 1440 přihlášených uživatelů.

Mírný problém na infrastruktuře

Podle šéfa IT oddělení ministerstva dopravy Jakuba Feruse dnes došlo pouze k mírnému problému na infrastruktuře, který se po pár desítkách minut podařilo odstranit. Rychlost, s jakou se problém podařilo odstranit, ocenil i Martin Tůma ze společnosti ATS -Telcom, která celý systém registru vozidel pro ministerstvo vyvíjí a spravuje.

Systém registru vozidel, která se potýká s neustálými problémy už od léta, zkolaboval po dnešním napojení na databáze osob a adres nemovitostí - takzvané základní registry. Obě databáze ministerstvo dopravy propojilo pár minut před jednou hodinou ranní. Po sedmé hodině se k němu začala připojovat jednotlivá registrační pracoviště. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znovu, znovu a znovu se v TV ptali Olgy Richterové. Nic. Po vysílání dohra

13:35 Znovu, znovu a znovu se v TV ptali Olgy Richterové. Nic. Po vysílání dohra

Richterová před kamerami tvrdila, že Piráti šli do vlády, aby prosazovali pirátský problém a sledova…