Znovu, znovu a znovu se v TV ptali Olgy Richterové. Nic. Po vysílání dohra

30.09.2024 13:35 | Monitoring

Richterová před kamerami tvrdila, že Piráti šli do vlády, aby prosazovali pirátský problém a sledovali přitom některé podezřelé vazby v ODS. Moderátor Martin Čermák se Richterové zeptal, zda Piráti seděli ve vládě s kmotry. Když nedostal odpověď, zeptal se znovu. A znovu. A znovu. A toto následovalo…

Znovu, znovu a znovu se v TV ptali Olgy Richterové. Nic. Po vysílání dohra
Foto: Screen TV Nova
Popisek: Olga Richterová

Před televizními kamerami se střetli dvě političky. Dosavadní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, která může po odchodu Pirátů z vlády ve vedení sněmovny skončit, a poslankyně ODS Eva Decroix.

Richterová v diskusním pořadu na TV Nova v jednu chvíli zdůraznila, že Piráti sledovali podezřelé vazby kolem ODS.

„Z toho, co říkáte, mi vychází, že vy jste tady 3 roky seděli ve vládě s někým, koho považujete za kmotry,“ ozval se v tu chvíli moderátor Martin Čermák.

„My jsme prosazovali věci, které jsme v tu chvíli považovali za důležité,“ odvětila Richterová.

„Pardon, seděli jste ve vládě s kmotry?“ chtěl od Rychterové vědět Čermák.

„A překazovali jsme ty kšefty, které jsme mohli překazit,“ vyhnula se odpovědi Richterová.

„Pardon, seděli jste ve vládě s kmotry?“ ptal se moderátor znovu. „Během té tiskové konference jste asi čtyřikrát řekli, že jste jim koukali pod ruce,“ vysvětloval.

„Samozřejmě,“ potvrdila Richterová.

„A považovali jste je v tu chvíli za kmotry?“ nechtěl Čermák nechat Richterovou utéct z otázky.

„My jsme viděli ty smlouvy, které jsou i ve veřejném registru smluv. S panem Zdeňkem Zajíčkem,“ vyhýbala se Richterová dál odpovědi.

„Paní místopředsedkyně, já se omlouvám. Buď jste je vnímali během toho vládního období jako kmotry, nebo ne,“ ptal se dál Čermák.

„My jsme vnímali různé zákulisní tlaky, byznysové zájmy a věci, které nám nepřišly výhodné pro zájmy České republiky,“ nechtěla odpovědět Richterová.

„A to vám nevadilo?“ otázal se ve variaci na původní otázku Čermák.

„A my jsme stopovali a blokovali, co jsme mohli. A nyní byla evidentně tahle zakázka příliš zajímavá. Ivan Bartoš ji vysoutěžil za několik stovek milionů korun. Mezi 400 až 600 miliony korun. Ale původní návrh šel ke 2 miliardám,“ vysvětlovala Richterová.

„Já se bavím o obecném principu. O tom, že vy mluvíte o kmotrech a vládnete s nimi,“ zaznělo v tu chvíli od moderátora.

„Měli jsme šanci ty věci stopnout,“ vysvětlovala Richterová.

„Takže, omlouvám se, ale jsou to vaše slova. Vládli jste s kmotry, ale nevadilo vám to, protože jste mohli prosazovat svůj program,“ ozvalo se ze strany moderátora.  

„Takhle jsme to neřekli. Řekli jsme, že tam byly ty různé zákulisní tlaky. A naším cílem bylo prosadit v politice co nejvíc pro lidi,“ uvedla Richterová.

„Já se omlouvám. Vy o nich mluvíte jako o kmotrech. Ale mluvíte tady o tom, že jste s nimi vládli,“ uvedl Čermák.

Eva Decroix po celou dobu do této slovní výměny nevstupovala.

Vyjádřila se ale po pořadu. Na sociální síti Facebook naznačila, že byla z vystoupení své dosavadní koaliční kolegyně Richterové smutná.

„Přiznám, že jsem z diskuse s kolegyní Richterovou z Pirátské strany smutná. Tři roky se spolu slušně bavíme a respektujeme, že sic mají jen čtyři hlasy, ale spoustu funkcí. Diskutujeme trpělivě o jejich transparentních a byrokratických požadavcích, které sice často považujeme za pitomost, ale hledáme konsenzus. Taky opakovaně říkáme, že digitalizaci stavebního řízení je třeba brát vážně,“ začala Decroix.

Ale hned přitvrdila.

„Piráti to podělaj. Způsobí vlastní neschopností situaci, kdy i jinak trpělivý premiér dospěje k názoru, že to takhle dál nejde. A Piráti se místo sebereflexe jak lusknutím prstu zblázní, začnou nás označovat kmotry, melou o zákulisních vlivech, oligarších, urážejí, špiní,“ konstatovala.

Vláda podle ní jede dál a dál bude pracovat pro lidi, budou plnit programové prohlášení vlády a když Piráti odejdou, tak ať si odejdou. Naznačila, že nechápe, proč se Piráti zachovali právě takto.

„Fakt hnus. Tři roky se denně bavíme, tykáme si, hlasujeme spolu, v zahraniční politice jdeme stejným směrem. A teď má kolegyně téměř problém mi podat ruku po vysílání a podívat se mi do očí. Přes noc jsem se stala nepřítelem… když oni zklamali – nás, jejich vlastní voliče, tuhle zemi. Divnej svět,“ kroutila hlavou.

 

 

Eva Decroix promlouvá

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obě krasavice inteligentní,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMutella , 30.09.2024 14:05:15
mravů velice špatných, je mi z nich nevolno až blivno. Soudružko z ODS, jak se má senior z Vysočiny?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Znovu, znovu a znovu se v TV ptali Olgy Richterové. Nic. Po vysílání dohra

13:35 Znovu, znovu a znovu se v TV ptali Olgy Richterové. Nic. Po vysílání dohra

Richterová před kamerami tvrdila, že Piráti šli do vlády, aby prosazovali pirátský problém a sledova…