Rovnováha v zeměpise i genderu. Takto se prý rýsuje druhá komise Leyenové

26.07.2024 9:10 | Zprávy

Ursula von der Leyenová požádala členské státy EU o nominace na nové komisaře, přičemž chce, aby každá země navrhla jednoho muže a jednu ženu. Cílem je zajistit genderovou, politickou a geografickou vyváženost v nové komisi. Česká republika nesplnila požadavek na nominování dvou komisařů, jmenován byl pouze Jozef Síkela. Vláda ČR doufá, že Síkela získá silné ekonomické portfolio díky své kompetenci, zkušenostem a úspěchům v mezinárodním prostředí.

Rovnováha v zeměpise i genderu. Takto se prý rýsuje druhá komise Leyenové
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala vlády členských států EU o zaslání jmen kandidátů pro příští tým komisařů. Každá země bude mít jednoho komisaře, přičemž von der Leyenová žádá o nominaci jednoho muže a jedné ženy z každé země, pokud stávající komisař nezůstane na svém místě. Toto opatření má podpořit genderovou vyváženost v nové komisi, informuje zpravodajský server POLITICO.

Von der Leyenová usiluje o genderově vyváženou komisi, což znamená, že země, které nominují ženy, mají výhodu. Kromě genderové rovnováhy musí von der Leyenová také zajistit politickou a geografickou vyváženost. Kandidáti by měli být zkušení a schopní, ideálně s předchozími zkušenostmi s výkonnou prací.

Ještě stále je nejasné, o jaká portfolia budou jednotlivé země usilovat. Klíčová portfolia zahrnují ekonomiku, rozšíření EU, zemědělství a případně obranu.

Kandidáti musejí být navrženi do konce srpna, následovat budou pohovory a sestavení týmu. Evropský parlament pak prověří nové komisaře na přelomu září a října. Evropská komise by měla být ustavena do 1. listopadu.

Několik zemí plánuje poslat zpět své současné komisaře kvůli jejich zkušenostem a vztahům s von der Leyenovou. Mezi těmito komisaři jsou Maroš Šefčovič ze Slovenska, Valdis Dombrovskis z Lotyšska, Dubravka Šuica z Chorvatska, a Wopke Hoekstra z Nizozemska. Některé země jako Francie a Řecko ještě nerozhodly o svých stávajících komisařích Thierryovi Bretonovi a Margaritisovi Schinasovi.

Nové nominace zahrnují Teresu Riberovou ze Španělska, Jessiku Roswallovou ze Švédska, Hennu Virkkunenovou za Finsko, Tomaža Veselz za Slovinsko, Michaela McGratha z Irska a Jozefa Síkelu z České republiky.

Síkelu si měla během jeho předsednictví v Radě Evropské unie oblíbit i Ursula von der Leyenová. To by mohlo být jeho výhodou. Vláda doufá, že by Síkela mohl získat „silné ekonomické portfolio“.

Na jmenování Josefa Síkely (STAN), ministra průmyslu a obchodu České republiky, se jednomyslně shodla vláda. „Prokazuje kompetenci, má rozsáhlé zkušenosti z mezinárodního prostředí a během předsednictví prokázal i na evropské úrovni, že umí řešit problémy. Je to relevantní kandidát s úspěšnou praxí ze soukromé sféry i politiky. Věřím, že bude silným členem Evropské komise,“ oznámil 24. července na sociální síti X premiér Petr Fiala

 

 

„V posledních letech jsme si v Evropě vybudovali pozici důvěryhodného, konstruktivního partnera, kterou je nyní čas přetavit v zisk odpovídajícího portfolia v budoucím složení Evropské komise ve prospěch České republiky,“ napsal Síkela na X.

 

 

Zatím nikdo však nenavrhl dva kandidáty, jak bylo požadováno a ještě stále je nejasné, o konkrétně jaká portfolia budou jednotlivé země usilovat.

O získání ekonomického portfolia však usiluje také Francie. To by jí umožnilo řídit průmyslovou agendu EU a konkurovat USA a Číně v oblastech obchodu a hospodářské soutěže. Neméně se o tuto snaží i Itálie.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…