Rozhodující druhé kolo senátních voleb skončilo. Sčítají se hlasy

28.09.2024 14:00 | Monitoring

Volební místnosti se uzavřely. O složení jedné třetiny Senátu, o 27 křeslech, je rozhodnuto. Nejsilnější opoziční hnutí ANO zaznamenalo úspěchy už v prvním kole, stejně jako vládní koalice, především uskupení Spolu. A teď se ukáže, zda ANO zazáří ještě výrazněji, či zda budou mít víc důvodů k oslavám vládní politici.

Rozhodující druhé kolo senátních voleb skončilo. Sčítají se hlasy
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 4269 lidí
Po druhém kole voleb do Senátu se definitivně uzavřely volební místnosti. Hnutí ANO Andreje Babiše může v těchto volbách dosáhnout na své poměry nečekaného úspěchu a získat nemalý počet senátorů. Některé nominace ostatně úspěšně potvrdilo již v prvním kole. např. Janu Mračkovou Vildumetzovou na Sokolovsku.

Ale také vládní koalice mohla slavit už po prvním kole. Senátorský post obhájil Pavel Fischer. A jiní kandidáti, jako např. Jiří Drahoš, v prvním kole jen těsně nevyhráli.

Otázkou zůstává, kolik voličů druhé kolo voleb do Senátu přiláká. V roce 2016 dorazilo ke druhému kolu voleb jen něco málo přes 15 % voličů, v roce 2018 to bylo něco přes 16 % voličů, v roce 2020 se účast ve druhém kole voleb pohybovala také na úrovni 16 % a v roce 2022 to bylo pár desetin přes 19 %. Dá se tedy očekávat, že hlasy z druhého kola voleb budou sečteny rychle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

18:12 Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

„Náš cíl ubránit Senát před levicovými populisty se podařil," uvedl na tiskové konferenci premiér Pe…