Ruská hrozba, Čína zbrojí. Tajné služby na vzestupu, hlásil Landovský z ČT

30.07.2024 21:26 | Monitoring

Odcházející velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský v pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, jak Evropa čelí hybridním útokům z Ruska. Ke žhářským útokům v Paříži řekl, že takové útoky budou zřejmě pokračovat. Zatím, podle jeho slov, se nechystá velká válka, a vzrůstá role tajných služeb.

Ruská hrozba, Čína zbrojí. Tajné služby na vzestupu, hlásil Landovský z ČT
Foto: Interview ČT24
Popisek: Jakub Landovský

Svět je ve varu a nebezpečně se pohybuje na hraně globálního střetu, varuje ředitel kontrarozvědky Michal Koudelka. Evropu podle něj ohrožuje ruský imperialismus, sabotáže či zpravodajské operace Ruska, Číny a Íránu.  

Sabotáže ve Francii silně zkomplikovaly železniční dopravu v den zahájení olympiády. Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský v souvislosti se žhářskými útoky v Paříži uvedl, že do budoucna lze očekávat podobně razantní útoky: „Můžeme počítat s tím, že útoky nižší intenzity budou pokračovat do té doby, než najdeme dostatečně účinný systém, kdy budeme odhalovat v reálném čase, kdo za nimi stojí a co tím sleduje,“ řekl k sérii žhářských útoků ve Francii v pořadu Interview ČT24.

„Musíme se připravovat i na odvetné akce, protože bez těch ty útoky mohou dále pokračovat,“ upozornil Landovský.

„Jedna věc je zřetelná ze zacílení těch útoků. Že pomoc Ukrajině je jedním z velkých významných faktorů toho, kam se Rusko soustředí při svých hybridních aktivitách a sabotážích,“ poukázal Landovský, že stopy vedou do Ruska.

„Rusko stupňuje svou aktivitu, ale zároveň stále ještě nechce překročit práh otevřeného ozbrojeného konfliktu,“ řekl k možnému ozbrojenému střetu s Ruskem. „Ten práh, řekněme velké války. Rusko kalkuluje,“ poznamenal Landovský.

„Z toho, jak vidím mezinárodní řád, se nechystá třetí světová válka, ale zvýšené napětí, hybridní působení, špionáž a kybernetické útoky. Tam je role tajných služeb úplně nezastupitelná,“ dodal Landovský.

Poukázal, že Čína v tichosti zbrojí tempem, které je naprosto nevídané. „Skutečný čínský obranný rozpočet je více než 700 miliard amerických dolarů ročně. To už se blíží rozpočtu Spojených států,“ podotkl Landovský.

Varuje, že hrozba může přijít i z Maďarska. „Maďarsko by mělo chápat, že jakýsi špatně kontrolovatelný pohyb nebezpečných lidí po Evropě je věc, kterou nechceme. Není to jediná země, odkud hrozba může přijít. Jsou neutrální země jako je Rakousko, země, kde Rusko hodně investuje, jako je třeba Kypr. Evropská unie má několik oblastí, vyžadujících zvýšenou pozornost. Pokud se Maďarsko bude chovat nezodpovědně, mj. ohledně svých povinností při screeningu příchozích lidí, tak je to nezodpovědné jednání, které si zaslouží reakci od nás, ostatních členů EU,“ řekl Landovský.

Zmínil, že v příští dekádě tajné služby dostanou obrovský balík zdrojů. „Budou velmi důležité – jejich postavení v systému půjde nahoru,“ řekl dosluhující velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už i Landovskému vymyli v Bruseli mozek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 31.07.2024 10:37:45

|  8 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…