Rusko zaútočí na všechny Evropany! Zelenskyj promluvil od plic. Uhodil i na vlastní

04.09.2022 7:24

Rusko chce zničit život úplně každému Evropanovi! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se hlasitě ozval. Tentokrát se ale nezlobil jen na ruské agresory, ale i na některé své spoluobčany. V Černihivu totiž došlo k neštěstí. Na veřejnou akci v Černihivu kdosi přinesl granátomet. A ten vybuchl. Na místě zůstalo několik mrtvých. Bohužel mezi nimi jsou i děti.

Rusko zaútočí na všechny Evropany! Zelenskyj promluvil od plic. Uhodil i na vlastní
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko útočí i na ty evropské země, proti kterým momentálně nemůže použít své rakety. Místo raket byl zastaven tok plynu v plynovodu Nord Stream 1.

„V těchto dnech se Rusko snaží ještě více zvýšit energetický tlak na Evropu – tok plynu plynovodem Nord Stream byl zcela zastaven. Proč to dělají? Rusko chce zničit normální život každého Evropana – ve všech zemích našeho kontinentu. Chce oslabit a zastrašit celou Evropu, každý stát. Kde to Rusko nemůže udělat silou konvenčních zbraní, dělá to silou energetických zbraní. Tam, kde zatím nemůže zaútočit raketami, se snaží zaútočit chudobou a politickým chaosem,“ upozornil Zelenskyj.

Evropsklá unie a partnerské státy se podle Zelenského tomuto ruskému tlaku ubrání jen tehdy, pokud zůstanou jednotné a vzájemně si pomohou.

„Letos v zimě se Rusko připravuje na rozhodující energetický útok na všechny Evropany. A klíčovou odpovědí na to by měly být dvě věci: za prvé naše jednota – jednota v ochraně proti teroristickému státu, a za druhé – zvýšení našeho vlastního tlaku na Rusko – to zahrnuje zvýšení sankcí na všech úrovních a omezení ruských příjmů z ropy a plynu. Čím více úderů všichni společně provedeme, tím méně úderů budou moci tito teroristé provést,“ upozornil ukrajinský prezident.

Všem partnerům, kteří stojí za Ukrajinou a posílají jim např. zbraně, s jejichž pomocí lze sestřelovat ruské rakety a drony, poděkoval. Každá ruská raketa, kterou se podaří sestřelit, znamená několik zachráněných životů Ukrajinců.

Pokud jde o situaci na frontě, Zelenskyj konstatoval, že tvrdé boje probíhají jak v okolí Charkova, tak v celém Donbasu, a také na jihu země, kde se ukrajinské síly pokoušejí převzít iniciativu.  

„Ruská vojska opět zaútočila na Mykolajivskou oblast, na okresy Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a na Charkov. Bohužel jsou mezi nimi i oběti a mezi nimi bohužel i děti. Ukrajinské dělostřelectvo dělá vše pro to, aby zničilo úderný potenciál okupantů, aby byl neutralizován každý ruský štáb a všechny jejich muniční sklady, všechny logistické trasy na okupovaném území,“ prohlásil ukrajinský prezident a poděkoval ukrajinským vojákům za práci, kterou odvádějí.

Vedle situace na frontě ale Zelenskyj zmínil i „naprosto nepřijatelnou událost“ ve městě Černihiv na severu země.

„Bohužel, dnes máme naprosto nepřijatelnou událost ve městě Černihiv. Odpoledne se na veřejné akci v centru města ozval výbuch a vybuchl granátomet. Mezi oběťmi jsou i děti. Malý chlapec je nyní ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Strážci zákona by měli co nejdříve zjistit, proč k tomu došlo, kdo na tuto městskou akci přinesl bojové zbraně. Všichni odpovědní musí být postaveni před soud. A ti budou postaveni před soud. A vyzývám představitele místních úřadů v celé zemi, všechny naše strážce zákona, aby byli velmi opatrní, aby se to už nikdy a nikde neopakovalo,“ žádal důrazně Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…