STAN, Piráti i topkaři. Všichni nakrknutí na Orbána

31.07.2024 18:09 | Monitoring

Nedávné kroky Maďarska ohledně spolupráce s Ruskem nebo Čínou nadzvedly politiky z vládních stran. Ti Maďarsku vyčítají například miliardovou půjčku od Číny nebo rozvolnění vízových povinností pro občany Ruska a Běloruska. Vadí jim ale také maďarské veto na rezoluci EU k podezřelým prezidentským volbám ve Venezuele. „Diktátoři sobě,“ stojí v jednom z mnoha příspěvků, kde vládní politici včetně Jana Farského (STAN) nebo Olgy Richterové (Piráti) kritizují Maďarsko.

STAN, Piráti i topkaři. Všichni nakrknutí na Orbána
Foto: Repro: TASS
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán si třese rukou s Vladimirem Putinem (05.07.2024) na návštěvě Moskvy

Mezi EU a Maďarskem zuří další spor, tentokrát kvůli vízům pro Rusy a Bělorusy. Maďarsko totiž na počátku července rozvolnilo režim udělování víz pro několik států Ruska a Běloruska, což se ostatním členům EU ani trochu nelíbí. Podle mnohých jde totiž o bezpečnostní riziko a skrze Maďarsko se mohou v rámci Schengenu volně pohybovat například ruští a běloruští špioni.

Své si k tomu na síti X řekla pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. „Maďarsko pod vedením Viktora Orbána učinilo další krok k podkopání bezpečnosti EU a NATO. Zavedlo speciální povolení pro ruské a běloruské (i jiné) dělníky. Proč Maďarsko umožní snazší vstup do země (a Schengenu) bez standardních kontrol? Je to bezpečnostní riziko,“ prohlásila Richterová.

Ruští a běloruští občané a jejich rodiny podle ní nemusejí prokazovat, že jdou pracovat na konkrétní pozici. „Záminkou je dokončení maďarské jaderné elektrárny Paks II ruskou firmou Rosatom. Na stavbu si Orbánova vláda vzala od Ruska půjčku 10 mld. eur. Putinovo Rusko, vedoucí válku proti Ukrajině, a vazalské Bělorusko tak získají luxusní přístup k možnostem špionáže uvnitř EU a NATO. Podobně jako v případě ruské Mezinárodní investiční banky,“ varuje Richterová.

Ta upozorňuje také na další utužování spojenectví Maďarska a Číny. „Otevírání dveří totalitám ale v Maďarsku pokračuje ještě dál. Nová čínsko-maďarská dohoda umožnila pobyt čínským policistům v zemi. Formálně mají ‚hlídat‘ čínské dělníky, ale existují obavy z tajných misí proti disidentům a špionáže,“ přidává další varování Richterová.

Není prý proto divu, že NATO již přestalo s maďarskou vládou (a Ficovou vládou na Slovensku) sdílet některé důvěrné informace. „Orbánova vláda v Maďarsku představuje závažnou bezpečnostní hrozbu pro celou Alianci. A to i kroky vstřícnými vůči Rusku a Číně,“ dodala Richterová.

Podobně to vidí i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Maďarsko tímto krokem umožnilo vstup nejen do své země, ale i do celého Schengenu. V kterém se mohou Rusové a Bělorusové pohybovat bez bezpečnostních prověrek, což představuje riziko. Opět se vychází vstříc zájmům Putinova režimu. Maďaři ohrožují bezpečnostní zájmy nejen České republiky, ale i ostatních členských států Evropské unie,“ má jasno bývalá ministryně pro vědu, výzkum a inovace.

Poslanec STAN Jan Farský ve svém příspěvku shrnul několik maďarských rozhodnutí, která podle něj podkopávají důvěru v další spolupráci s Maďarskem. „Orbán blokuje sankce proti Rusku. Orbán blokuje pomoc Ukrajině. Orbán vyrazí na samozvanou ‚mírovou misi‘ na Ukrajinu, do Ruska, Číny a za Trumpem. Orbán ukrajinskému prezidentovi zapomene říct, že je to mírová mise. Rusko dva dny po jeho návštěvě bombarduje dětskou nemocnici,“ vypočítává Farský kroky Viktora Orbána z poslední doby, kdy mimo jiné vyrazil jako první zástupce státu NATO a EU do Moskvy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Probruselká liberální hnojůvka na pokraji psychického zhroucení., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 31.07.2024 18:45:57
Co jméno to perla lokajské podlézavosti a křiváctví .

|  8 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…