STAN dělal kamaráda do deště a pak Piráty podvedl. Tahle koalice skončí, hádá expert nad průzkumem

24.06.2024 22:52 | Monitoring

Volby do Poslanecké sněmovny by podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM mohly přinést rozpad koalice PirSTAN a pokračování koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Rýsuje se ale i další koalice, která vznikla pro volby do Evropského parlamentu – Přísaha a Motoristé sobě, kteří další spolupráci zvažují.

STAN dělal kamaráda do deště a pak Piráty podvedl. Tahle koalice skončí, hádá expert nad průzkumem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Před posledními volbami se snažili vypadat jako kamarádi do deště. Ale STAN Piráty volebně podvedl,“ uvedl komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis, že Piráti a Starostové a nezávislí už nechtějí být ve volbách do Poslanecké sněmovny v koalici.

Z koalice SPOLU by se přes pětiprocentní hranici dostala pouze ODS, pokud by kandidovala samostatně, to se ale velmi pravděpodobně nestane. Všichni tři předsedové už avizovali, že budou v projektu pokračovat. „Vláda, která teď působí, je za mě úspěšná a měla by pokračovat,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Považuji projekt SPOLU za úspěšný. Je to reálná politická síla a konkurence hnutí ANO,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). „Budeme kandidovat jako koalice SPOLU,“ potvrdil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Šanci získat mandáty by v příštích parlamentních volbách mohla získat nová rýsující se koalice Přísaha a Motoristé sobě, která vznikla pro eurovolby. „Motoristé se Šlachtou udělají stranu a pokusí se přetavit naštvanost pravicových voličů v hlasy,“ řekl politolog Lukáš Valeš.

Hnutí ANO volební průzkum přisoudil 33 procent. Podle politologů by mohlo vytvořit koalici s nyní mimoparlamentní stranou KSČM, aby si zajistilo vítězství. KSČM se nyní přisuzuje pětiprocentní hranice, která je nutná pro vstup do dolní komory Parlamentu. „KSČM by měla jít do koalice s tím, s kým bude mít průnik,“ řekl Kulidakis. „Chtěla bych, abychom vytvořili silnou levicovou alternativu,“ uvedla předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Takhle to vypadalo v Sovětském svazu.“ Historik vystihl úpadek Západu. I na číslech

14:44 „Takhle to vypadalo v Sovětském svazu.“ Historik vystihl úpadek Západu. I na číslech

Jsou USA ve stejné pozici jako Sovětský svaz během 80. let minulého století, kdy vycházela na povrch…