Servilita k velkému bratrovi, to je problém. Zeman na Drulákově fóru varoval před liberálními demokraty

03.09.2024 4:46 | Reportáž

Před servilitou k velkému bratrovi varoval třetí prezident České republiky Miloš Zeman. „Je to servilita, která připomíná anekdotu o frontě lidí, kteří se řadí před rektálním otvorem," popisoval na Česko-slovenském fóru, pořádaném spolkem Svatopluk diplomata Petra Druláka. Za odvahu postavit se této servilitě si podle něj zaslouží ocenění slovenská vláda. Z Prahy míst toho sledujeme „hysterickou solidaritu" s umělci, kteří doma nejsou příliš úspěšní.

Servilita k velkému bratrovi, to je problém. Zeman na Drulákově fóru varoval před liberálními demokraty
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bývalý prezident republiky Miloš Zeman na česko-slovenském setkání spolku Svatopluk.

Vládu hnutí ANO spolu s Motoristy sobě a koalicí STAČILO! by si přál bývalý prezident republiky Miloš Zeman. Ideální složení vládního kabinetu po volbách v příštím roce nadnesl exprezident na Česko-slovenském setkání, které organizoval spolek Svatopluk profesora Petra Druláka.

Česko-slovenské vztahy jsou po zásahu vlády Petra Fialy ve špatném stavu. Když kabinet pro nesouhlas s názorem Ficovy vlády na ruskou agresi na Ukrajině zrušil tradiční společná jednání české a slovenské vlády, začalo se mluvit o nejhorší etapě vzájemných vztahů od doby rozdělení společného státu.

„Jde o setkání lidí, kteří nesoutěží v tom, kdo se více zalíbí Washingtonu a Bruselu, ale lidí, kterým leží na srdci osudy jejich zemí a kteří chtějí společně něco podnikat. Zakládáme tradici setkávání, na kterých Češi a Slováci budou diskutovat o společných otázkách a pokoušet se diskuse přetavit do společného politického jednání. Toto první setkání má spíše pracovní charakter a nejde o velkou veřejnou akci,“ vysvětlil na začátku důvod setkání hlavní organizátor Petr Drulák, bývalý elitní diplomat a předseda spolku Svatopluk. Zároveň vyslovil poděkování exprezidentu Zemanovi, že přijal pozvání a zahájí svým proslovem akci.

Miloš Zeman v úvodu své řeči připomněl, že před 30 lety patřil mezi odpůrce rozdělení Československa. „Zejména proto, že bylo provedeno bez referenda, a tedy bez souhlasu obou národů. Navrhl jsem tenkrát jako poslanec Federálního shromáždění vytvoření komise pro zřízení Česko-slovenské unie. K úžasu přítomných byl tento návrh přijat a nastala zmatečná situace, protože se pro něj vyslovila i slovenská část Federálního shromáždění. Celá anabáze skončila tím, že v Jihlavě ODS vyvolala jednání, kde Mečiarova HZDS svůj souhlas s Česko-slovenskou unií odvolala,“ vzpomínal Zeman.

„Základní teze, kterou nabízím k přemýšlení, je to, že česko-slovenské vztahy by měly být budovány nikoli v kontextu Evropské unie, ale v kontextu visegrádské spolupráce. Visegrád je mnohokrát kritizován a současná hlava státu ho ještě v předvolební kampani označila za prázdnou slupku bez reálného obsahu. Připomenul bych, že díky V4 se mimo jiné podařilo zabránit či zmírnit politiku přistěhovaleckých kvót. Jestliže říkáme, že zrušení práva veta je proti naší národní suverenitě, je to pravda, ale malá až střední země ani s právem veta příliš mnoho nezmůže. Je tedy daleko lepší, když je tady společenství středoevropských zemí, které se alespoň na něčem dovedou dohodnout, a kompenzují tak svoji geopolitickou nevýhodu danou jejich rozsahem. Tato spolupráce nemusí být pouze na politické úrovni. Střední Evropa může být považována za určitou síť. Síť dopravní, síť energetickou, ale také za síť informační. Nebudu zdůrazňovat samozřejmost, že má svoji svébytnou kulturu, kterou bych zkratkovitě vyjádřil kulturou Franze Kafky, ale nejenom jeho. Základní teze zní: usilujme o visegrádskou spolupráci a samozřejmě i o spolupráci česko-slovenskou,“ řekl bývalý prezident republiky.

Mudrování nad tím, že premiér Fiala přerušil tradici společných zasedání vlád, je podle Zemana sice hezké, ale je to málo. „Vítám, že pod vedením profesora Druláka se zde vytváří fórum, které bude pozitivní a kritickou alternativou. Xenofobie má smysl tehdy, bojujeme-li proti islamismu, tam jsem dokonce zastánce xenofobie. Na druhé straně je xenofobie naprosto nesmyslná, když například Český rozhlas zruší spolupráci se Slovenským rozhlasem a hystericky na české kulturní frontě vyjadřují solidaritu s těmi, kteří nedopadli příliš úspěšně na slovenské kulturní frontě,“ dodal Zeman.

Bývalá hlava státu vystoupila ještě k závěru jednoho z diskusních bloků, kde se vyjádřila i k aktuální politické situaci či sněmovním volbám v příštím roce. Miloš Zeman ocenil odvahu slovenské vlády k prosazování národní suverenity a z druhé strany varoval před servilitou českých politických lídrů vůči velmocím. „Je to servilita, která připomíná anekdotu o frontě lidí, kteří se řadí před rektálním otvorem, ale vy tu anekdotu jistě znáte a nemusím ji říkat,“ konstatoval.

„Je třeba pojmenovat společného nepřítele a hledat proti němu spojence. Za skutečný problém vedle islámského terorismu proto považuji za nepřítele servilitu k velkému bratrovi, ať už je za oceánem či jinde,“ konstatoval exprezident a varoval před hrozbou vzniku režimu, který pod záminkou tzv. liberální demokracie bude zavádět cenzuru.

V závěru svého vystoupení se Miloš Zeman obrátil na v sále sedícího bývalého europoslance a významného člena ODS Jana Zahradila. „Pane Zahradile, přidejte se k Motoristům. ODS už nemá s pravicovou politikou nic společného. Věřím, že u nás po volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce vznikne vláda hnutí ANO a Motoristů sobě či koalicí STAČILO!“ vyjádřil své přání bývalý prezident Miloš Zeman.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A tomuto člověku chtěli zmatenci Fischer, Vystrčil a Němcová sebrat občanská práva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 03.09.2024 7:20:47
prý není duševně v rychtyku, přitom mu to pálí víc než těm třem dohromady a té holubici sivé z Kazachstánu. Úvahy pana exprezidenta jsou brilantní, s přesahem, žádné děsuplné závěry, panikářské, "nezpochybnitelné", jak říká Fischer, nedávno házel kdesi blábol Vystrčil, byl samá "hodnota", chtěl bych upozornit našeho malého velkého muže, že "hodnoty" sdílejí mezi sebou i kriminálníci, otázkou je které. Strašné moralizování, bezobsažné a blbé. No, rafičí se na další období v Senátu ČR jako jeho šéf, nesmí prý "zradit své zásady". Dramatóza v přímém přenosu!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

13:14 Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

V Jeseníkách a v okolních oblastech panuje extrémní povodňové ohrožení kvůli intenzivním srážkám, kt…