Skončí Lipavský? Pekarová žádá ministerstvo zahraničí

30.09.2024 20:57 | Monitoring

Pokud by se Jan Lipavský rozhodl po odchodu Pirátů z vlády pokračovat jako nestraník, na pozici ministra zahraničí by zůstal. V opačném případě TOP 09 projevila zájem o obsazení této pozice vlastním kandidátem. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zdůraznila, že zahraniční politika je jednou z priorit strany.

Skončí Lipavský? Pekarová žádá ministerstvo zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, se vyjádřila k aktuální situaci v české vládní koalici v souvislosti s možným odchodem Pirátů z vlády. Po pondělní schůzce s prezidentem Petrem Pavlem Pekarová uvedla, že vláda je připravena na změny, a to včetně náhradníků za ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), pokud se rozhodne podat demisi po odchodu Pirátů.

Pekarová rovněž projevila zájem o možnost, že by Lipavský mohl zůstat ve vládě jako nestraník, i když odejde z Pirátské strany, protože zahraniční politika je pro TOP 09 prioritní. „Netajíme se tím, že zahraniční politika je pro nás jednou z priorit. Pokud skutečně Piráti odcházejí, tak je za mě jednou z možností, že by setrval Jan Lipavský. Dlouhodobě jeho práci chválím,“ uvedla Pekarová a dodala, že je s ministrem Lipavským v kontaktu.

Post ministra zahraničí by však mohl připadnout i někomu z řad TOP 09. „Pokud bychom se nedohodli na pokračování, tak si umím představit, že obsadíme tento post z vlastních řad. Pokud by měl zájem pokračovat, tak bychom se i mohli dohodnout přímo s ním,“ dodala. I Lipavský dnes odpoledne hovořil s prezidentem České republiky.

Zároveň zdůraznila, že odchod Pirátů, kteří mají pouze čtyři mandáty, neohrozí vládní většinu. „Shodujeme se na tom, že není třeba tuto situaci nazývat vládní krizí. Jedná se o výměnu jednoho ministra, nicméně vládu zřejmě opouští jedna koaliční strana, jež ale má od začátku pouze čtyři mandáty v Poslanecké sněmovně. S vládní většinou se tedy nic nemění,“ řekla Pekarová po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem.

Co se týče ministra pro legislativu Michala Šalomouna, ten by rovněž odstoupil v případě odchodu Pirátů, a jeho post už podle Pekarové Adamové nebude znovu obsazen – agenda přejde pod Ministerstvo spravedlnosti.

„S koaličními partnery jsme ve shodě, že ministr pro legislativu by už obsazován být neměl a tato agenda by měla přejít pod Ministerstvo spravedlnosti. Dohodneme se na obsazení postu ministra pro místní rozvoj a svěříme digitalizaci ministrovi, který bude tímto pověřen,“ vysvětlila předsedkyně TOP 09.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 13 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

20:42 Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

Petr Fiala jel v Partii jak mašina, jásal nad výkonem premiéra v nedělní debatě bez oponentů Františ…